Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Turpinoties migrācijas krīzei uz Baltkrievijas-Polijas robežas, kurā Varšava un citas Eiropas valstis vaino Minsku, Polijas aizsardzības ministrs pirmdien paziņojis par lēmumu robežsargiem palīgā nosūtīto karavīru skaitu palielināt līdz 10 tūkstošiem, vēsta aģentūra "Reuters".

No Baltkrievijas kaimiņvalstī Polijā ik dienu nelegāli cenšas iekļūt simtiem migrantu no Irākas, Afganistānas Sīrijas un Āfrikas. Palīgā robežsargiem līdz šim jau bija nosūtīti vairāki tūkstoši karavīru.

Tagad to skaitu nolemts palielināt vēl vairāk. "Mēs palielinām robežsargiem palīgā nosūtīto karavīru skaitu par 2500. Drīz aptuveni 10 000 karavīru no 12., 16., un 18. divīzijas rūpēsies par drošību uz robežas," tviterī ierakstīja ministrs Mariušs Blaščaks.

Tikmēr Robežsardze informē, ka brīvdienās aptuveni 60 – 70 cilvēku liela migrantu grupa divas reizes centusies ar spēku iekļūt Polijā, kā rezultātā divi poļu karavīri ievainoti. Abi cietušie pēc traumām īslaicīgi hospitalizēti – vienam sejā iemests akmens, otram iesists ar koku.

Kopš 2021. gada vasaras Baltkrievijas ES kaimiņvalstis piedzīvo strauju trešo valstu migrantu pieplūdumu, kas nelegāli cenšas šķērsot robežu no Baltkrievijas puses. Eiropā uzskata, ka tā ir apzināta Aleksandra Lukašenko režīma organizēta hibrīdagresija, ko pavada arī provokācijas.

Latvijas, Lietuvas un Polijas robežsargu novērojumi liecina, ka robežšķērsošanu organizē Baltkrievijas amatpersonas, dažkārt migrantus pāri robežai stumjot ar spēku un neļaujot tiem doties atpakaļ.

Savukārt Polija ir ziņojusi par dažādām baltkrievu amatpersonu provokācijām uz robežas. Tāpat tīmeklī atrodami video, kā migrantu grupas ar bomjiem posta dzeloņstiepļu nožogojumu uz Polijas robežas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!