Foto: Kadrs no video

Sociālajos tīklos klejo video, kurā redzams, kā vairāki desmiti migrantu cenšas iekļūt Polijā no Baltkrievijas puses, ar bomjiem uzbrūkot dzeloņstiepļu žogam uz robežas.

Ielaušanās mēģinājumu Polijā piektdien filmējis kurdu žurnālists Karvans Sadiks no medija "Gali Kurdistan", ziņo portāls "Reform.by". Žurnālists migrantu rīcību skaidro ar izmisumu. Video kadros redzams, kā ar bomjiem un nūjām migranti bojā pagaidu dzeloņstiepļu žogu.

Daudzi migranti, kas pārsvarā ceļojuši no Tuvajiem Austrumiem, ir spiesti ilgstoši dzīvot joslā starp Baltkrievijas un Polijas robežu, jo Polija viņus neielaiž iekšā, bet baltkrievu robežsargi neļauj doties atpakaļ.

13. oktobrī Polijas valdība lēma par paliekoša nožogojuma celtniecību uz robežas ar Baltkrieviju.

Kāds sīriešu migrants iepriekš intervijā "Radio Svoboda" atklāja, ka stāstus par grūtībām no Baltkrievijas nelegāli nokļūt Eiropas Savienībā daudzi Sīrijā uzskata par Damaskas propagandu, lai atturētu iedzīvotājus no aizceļošanas.

Kopš 2021. gada vasaras Baltkrievijas ES kaimiņvalstis piedzīvo strauju trešo valstu migrantu pieplūdumu, kas nelegāli cenšas šķērsot robežu no Baltkrievijas puses. Eiropā uzskata, ka tā ir apzināta Aleksandra Lukašenko režīma organizēta hibrīdagresija, ko pavada arī provokācijas.

Latvijas, Lietuvas un Polijas robežsargu novērojumi liecina, ka robežšķērsošanu organizē Baltkrievijas amatpersonas, dažkārt migrantus pāri robežai stumjot ar spēku un neļaujot tiem doties atpakaļ.

Savukārt Polija ir ziņojusi par dažādām baltkrievu amatpersonu provokācijām uz robežas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!