Foto: AP/Scanpix/LETA

Latvijas, Igaunijas, un Lietuvas aizsardzības ministri nosoda Baltkrievijas režīma apzināti īstenoto hibrīduzbrukumu, uzsverot, ka drošības krīze uz Polijas-Baltkrievijas un Lietuvas-Baltkrievijas robežas ir ļoti satraucoša, un rada nopietnus draudus Eiropas drošībai, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijā.

"Skaitliski lielas trešo valstu pilsoņu grupas no Baltkrievijas pilsētām tiek transportētas uz pierobežas zonu ar ES, un cilvēki tiek spiesti nelegāli šķērsot robežu. Tas palielina provokāciju un nopietnu starpgadījumu iespējamību, kas potenciāli var pāraugt militārā konfliktā," teikts paziņojumā.

Papildu drošības riskus Baltijas jūras reģionā var radīt arī nesenā Krievijas bruņoto spēku nostiprināšanās Ukrainas tuvumā. Baltijas valstu aizsardzības ministri norāda, ka šī ir vissarežģītākā drošības krīze, ko daudzu gadu laikā piedzīvojusi NATO un ES.

"Krīzes attīstība prasa nepārtrauktu vienotību starp NATO sabiedrotajiem un ES dalībvalstīm, kopīgu situācijas izpratni un kopīgu pieeju, lai nodrošinātu, ka Baltkrievijas un Krievijas tīši mēģinājumi destabilizēt drošības situāciju Eiropā cieš neveiksmi," uzskata ministri. ES dalībvalstis tiek īpaši aicinātas sniegt lielāku praktisko atbalstu ārējo robežu drošības stiprināšanā.

Baltijas valstu aizsardzības ministri uzsver, ka sabiedrotajām valstīm ir jāatbalsta vienai otra, lai kopīgi atbildētu uz jebkuru Baltkrievijas vai Krievijas veikto provokāciju. Baltijas valstis ir gatavas sniegt divpusējo atbalstu Polijai hibrīduzbrukuma pārvarēšanā, uzsver Ministrija.

Jau ziņots, ka kopš vasaras Baltkrievijas kaimiņvalstis Polija, Lietuva un Latvija piedzīvo, kā uzskata ES, Baltkrievijas varasiestāžu organizētu Tuvo Austrumu migrantu pieplūdumu, taču pirmdien, 8. novembrī, pirmo reizi fiksēts masveida tūkstošiem migrantu iekļūšanas mēģinājums Polijā.

Naktī uz trešdienu divām baltkrievu drošībnieku atvestām migrantu grupām izdevies pārvarēt robežu un ielauzties Polijā.

Rietumos uzskata, ka migrācijas organizēšana varētu būt Lukašenko atriebība par sankcijām un spiediena izdarīšana pret Briseli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!