Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ja Baltkrievijas faktiskā pārvaldnieka Aleksandra Lukašenko darbības, organizējot trešo valstu migrantu masveida mēģinājumus nelegāli iekļūt Eiropas Savienībā (ES), netiks savlaicīgi apturētas, tas var novest pie cilvēku upuriem, intervijā "Delfi" brīdina Baltkrievijas opozīcijas līderes Svetlanas Tihanovskas (Svjatlana Cihaunouska) vecākais ārlietu padomnieks Franaks Vjačorka.

Kopš vasaras Baltkrievijas kaimiņvalstis Polija, Lietuva un Latvija piedzīvo, kā uzskata ES, Baltkrievijas varasiestāžu organizētu Tuvo Austrumu migrantu pieplūdumu, taču pirmdien, 8. novembrī, pirmo reizi fiksēts masveida tūkstošiem migrantu iekļūšanas mēģinājums Polijā.

Ņemot vērā, ka Lietuva, Latvija un Polija savas robežas stingri apsargā un migrantu iekļūšana tajās ir apgrūtināta, Baltkrievijā ir uzkrājies liels daudzums migrantu, kas nav spējuši tikt uz kāroto galamērķi Eiropas Savienībā.

Notiekošais, protams, ir plānota provokācija, kas pašlaik eskalējas savā zenītā, otrdien telefonsarunā ar "Delfi" apstiprina Vjačorka.

"Lukašenko ir kļuvis pats par savas politikas ķīlnieku," opozicionārs atbild uz jautājumu, vai masveida ielaušanās mēģinājums varētu liecināt arī par režīma izmisumu, kad valstī ir uzkrājušies tūkstošiem migrantu, kuriem nav pajumtes un iztikas avotu, tādējādi radot problēmas pašai Baltkrievijai.

"Kad šī provokācija tika gatavota, viņš to neplānoja kā ilgtermiņa kampaņu. Viņam vajadzēja atriebties Eiropas Savienības valstīm Polijai, Lietuvai un Latvijai. Tagad, kad migrantu ir pārāk daudz un process kļūst nekontrolējams, viņš pats ir nobijies," skaidro Vjačorka.

Savus cilvēkus var piekaut, iesēdināt un mocīt cietumos, kā tas arī tiek darīts, taču migrantus viņš pats ir uzaicinājis un tagad nesaprot, ko ar tiem iesākt: "Uz Poliju un Lietuvu pārmest viņus neizdodas, bet arī rūpēties par viņiem Lukašenko negrasās un nevēlas."

Opozīcijas līderes padomnieks piekrīt, ka šīs darbības tiek aktīvi izmantotas arī propagandas nolūkos.

"Protams, ka tas ir propagandas triks. Mēs redzam oficiālu Aizsardzības ministrijas preses paziņojumu, kurā norādīts, ka Polija runā par cilvēktiesībām, bet pati pret cilvēkiem izturas bez jebkāda humānisma, nelaiž ļaudis savā teritorijā. Tas ir mēģinājums pazemināt demokrātiskās un cilvēktiesību vērtības un izspēlēt tās pret demokrātiskajām valstīm. Sakot, ka, ja reiz esat tādi demokrāti, tad kāpēc nerūpējaties par viņiem," teic Vjačorka.

Pirmdien, kad sākās pēdējo notikumu attīstība, Baltkrievijas propagandas kanālos tas tika atainots tieši no "ES necilvēcīgās attieksmes" perspektīvas, bet pilnībā noklusējot, kā šie cilvēki ir nokļuvuši Baltkrievijā un kas organizē viņu došanos uz robežu, viņš atzīmē.

"Viņš skata un propagandas efekta dēļ apdraud 20 tūkstošu un varbūt pat vairāk cilvēku dzīvības," uzskata opozīcijas pārstāvis.

Nav izslēgts, ka Lukašenko varētu izprovocēt kādas sadursmes ar ieroču pielietošanu, viņš atzīst. Taču šajā gadījumā režīmam ir svarīgi, lai šaušana sāktos no ES puses: "Vakar vakarā viņi publicēja video, kur dzirdami šāvieni, un viņi apgalvo, ka tur šauj poļi. Viņiem vajag, lai tieši Rietumi eskalētu situāciju, viņiem vajag parādīt, ka tieši Rietumi ir naidīgi, ka mūsu valsts ir apdraudēta. Tas ir naratīvs, ar kuru Lukašenko mēģina noturēt savu nelikumīgo varu."

Jau maijā pienāca ziņas par iespējamām provokācijām uz robežas ar Latviju, bet jūnijā bija informācija, ka tiek meklētās vājās vietas uz Polijas robežas, atklāj Tihanovskas padomnieks.

"Ja tagad Lukašenko savlaicīgi neapturēs, tas var novest pie cilvēku upuriem. Mūsu uzskatā apturēt viņu var tikai spiediens caur skaidru pozīciju, kas jādeklarē ne tikai Polijai, Lietuvai un Latvijai, bet visām ES valstīm, Ukrainai un pasaules demokrātiskajai sabiedrībai," Vjačorka uzver.

Uz jautājumu, vai šāda mēroga provokācijas var veikt bez saskaņošanas ar Krieviju, Vjačorka atteic, ka Lukašenko nekādas atļaujas nav vajadzīgas, taču Krievijai ir izdevīga situācija, uz kuras fona nobālē citas problēmas.

"Nedomāju, ka viņam vispār vajag kādas atļaujas provocēšanai. Viņš patiesībā uzvedas ļoti histēriski, es neredzu, ka viņš īpaši konsultētos ar kādu. Bet Kremlis vienkārši piever acis. Varbūt Kremlim pat ir komfortabli, kad visa uzmanība tiek novērsta, jo sliktais zēns istabā ir Lukašenko. Uz Lukašenko fona jebkuras citas problēmas vairs nešķiet tik svarīgas un briesmīgas," nobeidz Baltkrievijas opozīcijas pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!