Foto: Kadrs no video
Cilvēktiesību aizsardzības projekts "Gulagu.net" publicējis jaunus kadrus ar cietumnieku spīdzināšanu Krievijas soda izciešanas vietās. Šoreiz publicētajā video redzama kāda ieslodzītā spīdzināšana vienā no Krasnojarskas novada cietumiem un kāda cietumnieka izkrišana pa logu.

"Gulagu.net" ir dibināts 2011. gadā un nodarbojās ar ieslodzīto tiesību aizsardzību, kā arī regulāri publicē liecības par spīdzināšanām Krievijas ieslodzījuma vietās. Šogad jūlijā projekta darbinieki bažās par to drošību izbrauca no valsts, varasiestādēm arvien plašāk vēršoties pret dažādām organizācijām un medijiem.

Septembrī ārpus Krievijas esošais "Gulagu.net" dibinātājs Vladimirs Osečkins paziņoja, ka no Krievijas ir izdevies izvest plašu videoarhīvu, kurā redzama amatpersonu veikta sistemātiska ieslodzīto spīdzināšana un ņirgāšanās par tiem Vladmiras, Irkutskas un Saratovas apgabalos.

Kustība publicēja vairākus video ar šausminošiem kadriem no Saratovas cietuma slimnīcas, kuri ir pārāk vardarbīgi un nepatīkami ievietošanai medijos. Starp video bija kadri, kur tiek urinēts uz ieslodzītā galvas un cietumnieka izvarošana ar slotaskātu.

Decembrī Osečkins paziņoja, ka no Krievijas ir izdevies izvest jaunu arhīvu, kas apliecinot, ka spīdzināšanas notiek arī citos Krievijas reģionos un ka tajās iesaistīti ne tikai Krievijas Federālā sodu izpildes dienesta darbinieki, bet arī Federālais drošības dienests.

Jaunākajā publicētajā video, kas esot tikai "mazāk par 1% no visa iegūtā materiāla", redzama ieslodzītā "apstrāde" tā sauktajā "press-hatā" – īpašā kamerā, kas paredzēta nepakļāvīgo ieslodzīto salaušanai.

Video sākumā redzams, kā kamerā cietuma darbinieks apspriežas ar diviem "aģentiem" no ieslodzīto vidus (cietumnieki, kas sadarbojas ar vadību). Vēlāk kamerā tiek ievests cits ieslodzītais, kuru abi aģenti mēģina iestumt tualetē un sāk sist. Upuris tiek ievilkts starp gultām un vēl viens ieslodzītais sakārto gultu matračus, lai novērošanas kamerās nebūtu redzama spīdzināšana.

Nākamajā video no dažādiem rakursiem parādīta ieslodzītā izkrišanas pa kameras logu. Osečkins, atsaucoties uz saviem avotiem Federālā sodu izpildes dienesta Krasnojarskas novada pārvaldē, stāsta, ka šis cilvēks pa logu izmests apzināti un miris divas dienas pēc incidenta.

Jaunāko "Gulagu.net" video ar Osečkina komentāriem krievu valodā var redzēt šeit. Brīdinām, ka video ir redzama vardarbība.

Pēc pirmajiem "Gulagu.net" oktobrī publicētajiem video vairāk nekā 400 ieslodzītie ziņoja par piedzīvotu spīdzināšanu Saratovas cietuma slimnīcā un sišanu pašā cietumā. Krievijas Ģenerālprokuratūra, reaģējot uz šo informāciju, paziņoja, ka izmeklē 12 lietas par izvarošanu, izspiešanu un dienesta pilnvaru pārsniegšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!