Foto: Kadrs no video

Kazahstānas valsts mediji un Krievijas aģentūras svētdien ziņoja par kādu Almati aizturētu grautiņu dalībnieku, kurš ar redzamām vardarbības pēdām uz sejas kameras priekšā apgalvoja, ka ieradies no Kirgizstānas, lai par naudu piedalītos pret Kazahstānas valdību vērstās nekārtībās.

Taču video redzamo vīrieti atpazinuši viņa radinieki Kirgizstānā, kuri apgalvo, ka tas ir džeza pianists Vikrams Ruzahunovs, kurš bieži devies muzicēt uz Kazahstānu – pēdējo reizi 2. janvārī, ziņo portāls "Currenttime".

Kazahstānas valsts mediju izplatītājā video vīrietis stāsta, ka piekritis piedalīties grautiņos par 90 tūkstošiem tengu (aptuveni 200 dolāru), jo ir bezdarbnieks. Tāpat viņam esot apmaksāta lidmašīnas biļete uz Kazahstānu.


Radinieki norāda, ka viņiem nav izdevies ar Ruzahunovu sazināties. Kirgizstānas Iekšlietu ministrija, pie kuras tuvinieki vērsušies pēc palīdzības, apstiprina, ka video ir redzamais ir Kirgizstānas pilsonis Ruzahunovs.

Savukārt Kazahstānas Iekšlietu ministrija, reaģējot uz šīm ziņām, par spīti tuvinieku teiktajam, apgalvo, ka video demonstrētais aizturētais ir nevis Ruzahunovs, bet gan kāds 1990. gadā dzimis Zakirs Uburovs.

"Currenttime" neizdevās šādu vārdu atrast Kirgizstānas vēlētāju sarakstos. Tur gan eksistē kāds vīrietis ar līdzīgu uzvārdu Zakirs Juburovs, kas jau ilgāk par gadu strādājot Almati. Taču viņa brālis medijam noliedza, ka minētajā video redzamais vīrietis būtu viņa radinieks.

Vēstīts, ka Kazahstānā 2. janvārī sākās masveida protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu pieaugumu, kas drīz aptvēra visu valsti. Gāzes cenas tika samazinātas, bet protesti turpinājās, pieprasot ilgstoši valdījušā Nursultana Nazarbajeva aiziešanu no politikas.

Prezidents Kasims Žomarts Tokajevs paziņoja par Nazarbajeva aiziešanu no Nacionālās Drošības padomes priekšsēdētāja amata, taču, arī asi vērsās pret nemieriem, apsūdzot to rīkošanā "ārzemēs apmācītas teroristu grupas" un lūdzot palīdzību Krievijas vadītajai Kolektīvās drošības līguma organizācijai (ODKB), kas savus spēkus ieveda 6. janvārī.

Pirmdien, 10. janvārī, Kazahstānas lielākajā pilsētā Almati ir atjaunoti interneta sakari, kas, iespējams, iezīmē nedēļu ilgušo asiņaino protestu beigas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!