Foto: AFP/Scanpix/LETA

Šī ir pirmā reize, kad redzu viņu bez musulmaņu sieviešu tradicionālās galvassegas hidžāba virs melnajiem matiem, – 28 gadus vecā afgāņu žurnāliste Sonja Azatjara atrodas drošībā Nīderlandē, kur skumst pēc savas ģimenes un mājām. Viņa piekrita video intervijā pastāstīt par savu bēgšanu no sunnītu islāmistu grupējuma pārņemtās Kabulas.

Viņa ir viena no žurnālistēm, ar kurām savulaik tikos Afganistānā. Sonja iepriekšējās valdības laikā strādāja Nacionālā izlīguma augstākajā padomē (HCNR), kas bija izveidota miera procesa īstenošanai starp valdību un grupējumu "Taliban".

Konservatīvā grupējuma nākšana pie varas viņai kā žurnālistei, strādājošai sievietei un valsts iestādes darbiniecei nozīmē ne vien zaudētas tiesības, bet arī draudus brīvībai un dzīvībai. Iepriekš izvērstāk ar viņu runājām augusta sākumā, kad "Taliban" kaujinieki strauji pārņēma teritorijas, tomēr neviens vēl neparedzēja, ka armija un valdība sabruks tik ātri un ka kaujinieku ienākšana galvaspilsētā ir vairs tikai dienu, ne mēnešu jautājums. Jau toreiz Sonja teica, ka no Afganistānas viņai var nākties aizbraukt.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!