Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Ja Krievija iebruks Ukrainā, tiks sasaukts īpašs Eiropas Savienības (ES) samits, lai lemtu par sankciju noteikšanu Maskavai, svētdien paziņoja Eiropadomes prezidents Šarls Mišels.

Samita sasaukšana nodrošinās vienota lēmuma pieņemšanu par sankcijām, uzrunājot Minhenes Drošības konferenci, sacīja Eiropadomes prezidents.

Runājot par Krievijas karaspēka koncentrēšanu pie Ukrainas robežām, Mišels teica: "Viņi cerēja sēt nesaskaņas, vājināt mūsu aliansi un sašķelt mūs, bet viņi ir panākuši tieši pretējo."

Viņš uzsvēra, ka saliedētība nostiprināta gan Eiropas Savienībā, gan transatlantiski.

Eiropadomes prezidents arī apšaubīja, ka Maskava vēlas dialogu.

"Lielais jautājums paliek - vai Kremlis grib dialogu? Mēs nevaram mūžīgi piedāvāt olīvzaru, kamēr Krievija rīko raķešu izmēģinājumus un turpina koncentrēt karaspēku," sacīja Mišels.

Eiropas Savienība, ASV un Lielbritānija ir brīdinājušas, ka noteiks Maskavai būtiskas ekonomiskās sankcijas, ja Krievijas karaspēks iebruks Ukrainā.

Krievija pie Ukrainas robežām koncentrējusi vairāk nekā 150 000 karavīru. ASV prezidents Džo Baidens piektdien, atsaucoties uz izlūkošanas informāciju, pauda pārliecību, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir pieņēmis lēmumu iebrukt Ukrainā.

Pēdējās dienās pasliktinājusies situācija Ukrainas austrumos, kur Krievijas atbalstītās kaujinieki apsūdz Ukrainu uzbrukumos un diversiju organizēšanā. Ukraina šīs apsūdzības noliedz un uzskata par provokācijām, lai rastu ieganstu Krievijas karaspēka iebrukumam. No prokrievisko kaujinieku bandu kontrolētajām Ukrainas austrumu teritorijām uz Krieviju tiek izvesti desmitiem tūkstošu cilvēku, kurus Krievijas amatpersonas dēvē par bēgļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!