Foto: AFP/Scanpix/LETA

Irāna līdz ar 2015. gada starptautiskā kodolpakta atjaunošanu vēlas ekonomiskās garantijas, lai netiktu sadzelta divreiz vienā un tajā pašā veidā, intervijā televīzijā sacīja Irānas ārlietu ministrs Hoseins Amirs-Abdollahians.

"Mēs negribam tikt sadzelti divreiz vienādā veidā. Lai pilnībā baudītu Kopējā visaptverošā rīcības plāna (JCPOA) ekonomiskos ieguvumus, amerikāņiem ir jāpieņem saistības un garantijas," ceturtdienas vakarā Irānas valsts televīzijā pārraidītajā intervijā sacīja ministrs, lietojot kodolpakta oficiālo nosaukumu.

"Mēs šobrīd esam situācijā, kad mums priekšā ir gatavs teksts, mēs ar visām pusēm esam vienojušies par 95% satura," viņš sacīja. "Mēs izturamies nopietni pret to, lai panāktu labu, spēcīgu un paliekošu vienošanos, bet mēs negribam vienošanos par jebkādu cenu."

"Amerikāņi vēl nav snieguši mums garantijas, ka mēs pilnībā varēsim baudīt JCPOA ekonomiskos ieguvumus," sacīja ministrs, norādot, ka Irāna turpinās netiešas sarunas ar ASV ar Eiropas Savienības starpniecību.

Kā piektdien tviterī norādīja Irānas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Nasers Kanani, ASV ir galvenais šķērslis kodolpakta atdzīvināšanas ceļā.

"ASV neizlēmība un neuzticamība ir galvenais šķērslis vienošanās panākšanai," norādīja amatpersona.

ASV 2018. gadā Trampa administrācijas laikā izstājās no 2015. gada starptautiskā kodolpakta, neraugoties uz to, ka Irāna vienošanās prasības ievēroja, kā arī noteica Teherānai smagas ekonomiskās sankcijas.

Reaģējot uz šiem Vašingtonas soļiem, Irāna 2019. gadā sāka atvirzīties no pakta prasību ievērošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!