Foto: AFP/Scanpix/LETA
Ukrainas armijai turpinot uzbrukumu valsts dienvidos Hersonas apgabalā, otrdien, 6. septembrī, pretuzbrukumā ukraiņi devušies arī pie Balaklijas Harkivas apgabalā, apstiprina militārie vērotāji.

Ukraina par 29. augustā sākto pretuzbrukumu valsts dienvidos daudz informācijas nesniedz, saglabājot zināmu informācijas vakuumu, lai nesniegtu pārāk daudz ziņu pretiniekam. Tomēr otrdien Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ļāva noprast, ka pretuzbrukums nenotiek tikai Hersonas apgabalā vien.

Savukārt plašāku informāciju par karadarbības zonā notiekošo sniedz Rietumu analītiķi.

Tā Rietumu eksperti netieši apstiprinājuši vairāku prokrievisku un Ukrainas "Telegram" kānālu ziņas, ka ukraiņi otrdien pārgājuši pretuzbrukumā pie Harkivas apgabala Balaklijas.


Lai gan Ukrainas armijas Ģenerālštābs vēl trešdienas rītā ziņas par pretuzbrukumu šajā apkārtnē publiski nav apstiprinājis, ASV bāzētā domnīca "Institute for the Study of War" (ISW) savā kartē iezīmējis izmaiņas pie Balaklijas.

Institūts raksta, ka uzbrukums Harkivas apgabalā, iespējams, bija oportūnistisks mēģinājums, izmantojot situāciju, kad krievi pārvieto savus spēkus pretuzbrukuma apturēšanai Hersonas apgabalā. Saskaņā ar ISW informāciju ukraiņi jau varētu būt atguvuši Verbovkas ciematu pie Balaklijas. Tāpat okupanti jau esot padzīti no pilsētiņas dienvidrietumu rajona.

Saskaņā ar dažādu avotu ziņām, kas pašlaik nav pārbaudāmas, Verbovkā bijis izvietots okupantu bruņojums. Savukārt sociālajos tīklos parādījušās fotogrāfijas ar it kā Balaklijā sagrautiem tiltiem.

Skotijas Sv. Andreja universitātes profesors un militārais analītiķis Filips O Brajens rakstīja, ka ukraiņu pretuzbrukums šajā vietā, domājams, okupantiem bijis pārsteigums.


"Turklāt tas notiek pie Krievijas robežas. Ja krievi to palaida garām, viņu armija ir vēl sliktākā stāvoklī nekā uzskatījām. Tāpat tā ir laba pazīme, ka Ukrainā ar slepenības režīmu viss ir kārtībā," raksta eksperts.

Vēlāk gan viņš papildināja savus ierakstus ar informāciju, ka Krievija tomēr par gaidāmo uzbrukumu zinājusi, taču tai vienkārši nav bijis ar ko atbildēt, kas liecinot par cita veida haosu un nespēju savlaicīgi reaģēt uz izmaiņām frontē.

Balaklija atrodas uz ziemeļrietumiem no okupantiem stratēģiski svarīgās Izjumas, caur kuru iet viņu apgādes līnijas. Caur Balakliju iet šoseja uz Kupjanskas dzelzceļa staciju, no kuras Ukrainā nonāk liela daļa Krievijas militāro kravu, skaidro raidsabiedrība BBC.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!