Foto: Privātais ahīvs
Polijai klājas plāni. Tās vārds izskan saistībā ar milzu inflāciju, aborta liegšanu Ukrainā krievu iebrucēju izvarotajām sievietēm. Apturēta piekļuve 36 miljardiem ES fonda līdzekļu, kamēr valdība nesakārtos ieviestās prettiesiskās tiesu sistēmas reformas. Par kavēšanos Polijas iedzīvotāji ar saviem nodokļiem samaksājuši miljonus soda naudā. Vēl pirms pāris gadiem poļi valsts vadībā atkārtoti pārvēlēja partiju "Likums un taisnīgums", kuras atbalstītāji lielākoties ir mazizglītotie. Šos faktus skarbi komentē Polijas Demokrātijas centra direktors Radoslavs Markovskis (Radoslaw Markowski).

Viņš ir politologs, pētnieks, iestājas par liberālās demokrātijas vērtībām, tiesiskumu un brīvām un godīgām vēlēšanām. Markovskis ir Amerikas Politikas zinātņu asociācijas biedrs un darbojas tādu politisko zinātņu žurnālu kā "European Journal of Political Research", "Political Studies" un "European Union Politics" redakcijās. Viņš ir polis, kurš ikdienā redz, ka moderni, izglītoti pilsētnieki, kuri bija ārkārtīgi "eiroentuziastiski", sāk piedzīvot "eirovilšanos", jo Eiropas Savienība nespēj pienācīgi tikt galā ar Polijas valdību.

Prezidenta vēlēšanas notika Covid-19 laikā. Tolaik Polijas medijos bija daudz paziņojumu par to, ka pandēmijas krīze vairs nemaz nav tik aktuāla. Valdība baidījās, ka pretējā gadījumā vēlētāju grupa, uz kuras balsīm tā var cerēt, – pensionāri – baidīsies iziet no mājām. Un tas ir tikai viens piemērs tam, kā Polijas valdība pēdējo gadu laikā izmantojusi nacionālos medijus...

Starptautiskās organizācijas ir 100% vienisprātis par vēlēšanu situāciju Polijā: mums joprojām ir brīvas, taču vairs ne godīgas vēlēšanas. Valdībai ir absolūts monopols pār nacionālajiem medijiem, un tās rokās tie ir pārvērtušies par partijas propagandas mašinēriju. Man jāatzīst, ka, pat dzīvojot relatīvi liberālā komunisma apstākļos Polijā 70. un 80. gados, atceroties, ko toreiz pārraidīja televīzijas kanāli, – neko tādu kā šobrīd nekad neesmu piedzīvojis.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!