Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vācija tuvāko dienu laikā piegādās Ukrainai modernu pretgaisa aizsardzības sistēmu, pirmdien pavēstīja Vācijas aizsardzības ministre Kristīne Lambrehte, norādot, ka kopumā Kijivai plānots piegādāt četras šādas iekārtas.

"Krievija ar raķešu un dronu uzbrukumiem visupirms terorizē civiliedzīvotājus," ministre sacīja pirmdien.

"Tāpēc mēs tagad sniedzam īpašu atbalstu ar pretgaisa aizsardzības ieročiem. Dažu tuvāko dienu laikā pirmā no četrām vismodernākajām pretgaisa aizsardzības sistēmām "Iris-T SLM" būs gatava efektīvi aizsargāt Ukrainas cilvēkus," sacīja Lambrehte.

Pirmā sistēma būs Ukrainā "ļoti drīz", Berlīnē sacīja Aizsardzības ministrijas preses sekretārs.

Vēl trīs sistēmas tiks piegādātas "nākamā gada laikā".

Iemesls tam, kā skaidroja preses sekretārs, ir nepieciešamība veikt koordināciju ar aizsardzības industriju, kā arī citām valstīm, kas nosūtījušas aizsardzības tehniku Ukrainai.

Lambrehte apmeklēja Ukrainu pagājušā mēneša sākumā, un jau tad viņa apsolīja, ka pirmā iekārta tiks piegādāta drīz. Jaunā sistēma Vācijas bruņotajiem spēkiem pagaidām nav pieejama.

Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka apstiprināja kolēģes pausto.

"Mēs darām visu, ko varam, lai ātri stiprinātu Ukrainas pretgaisa aizsardzību," tviterī apliecināja ministre. "Putina veiktā raķešu šaušana uz lielajām pilsētām ir atbaidoša, un tam nav attaisnojuma."

Jau ziņots, ka Kijivas centru pirmdienas rītā satricinājuši vairāki sprādzieni, kurus, visticamāk, izraisījuši Krievijas raķešu triecieni. Sprādzienos ir cietušie un bojāgājušie.

Krievijas karaspēkam naktī uz svētdienu ar raķetēm apšaudot dzīvojamās mājas Zaporižjā, nogalināti 13 un ievainoti 89 cilvēki, paziņojušas Ukrainas amatpersonas. Raķetes trāpījušas gan daudzdzīvokļu ēkām, gan privātmājām.

Sestdien ap pulksten 6 uz Krimas tilta, kas ir vienīgais sauszemes transporta savienojums starp Krieviju un okupēto Krimas pussalu, notika sprādziens, kā rezultātā aizdegās pa dzelzceļu braucoša vilciena degvielas cisternas un sabruka daļa autoceļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!