Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pirmdien Ķīnas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka aizvadītajā gadā ASV gaisa baloni pārkāpuši valsts robežu vairāk nekā 10 reizes, ziņo raidsabiedrība BBC.

Apgalvojums seko pēc tam, kad ASV 4. februārī notrieca Ķīnas spiegošanas balonu, kas bija ielidojis valsts teritorijā. Ķīna apgalvoja, ka tas esot bijis civiliem mērķiem paredzēts balons un kritizēja ASV par tā notriekšanu. Kopš šī notikuma valstu attiecības ir pasliktinājušās.

Pēdējo dienu laikā ASV ir notriekušas arī citus neidentificētus objektus valsts gaisa telpā.

"Arī ASV ir neatļauti ielidojušas citu valstu gaisa telpā. Pagājušajā gadā vien bez Pekinas apstiprinājuma ASV gaisa baloni virs Ķīnas teritorijas atradās vairāk nekā 10 reizes. Pirmkārt ASV valdībai vajadzētu sākt ar tīru sirdsapziņu, atskatīties pašiem uz savu paveikto tā vietā, lai apvainotu Ķīnu," preses konferencē komentēja Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Vangs Venbins.

Vangs apgalvo, ka Pekina uz šiem robežpārkāpumiem ir atbildējusi atbildīgi un profesionāli.

"Ja vēlaties uzzināt vairāk par ASV gaisa balonu nelikumīgo ielidošanu Ķīnā, es ieteiktu vērsties pie Vašingtonas," piebilda preses pārstāvis. Vangs paziņojumā neminēja vai baloni bijuši militāriem mērķiem paredzēti vai spiegošanai.

Baltais nams Ķīnas apgalvojumus noliedz, paskaidrojot, ka tie ir Pekinas centieni vērst par labu situāciju, vēsta aģentūra "Reuters".

"Jebkuri apgalvojumi, ka ASV novērošanas baloni ir ielidojuši Ķīnas Tautas Republikā, nav patiesi. Ķīnai ir augsta līmeņa novērošanas balonu programma izlūkdatu ievākšanai, kas ir saistīta ar Ķīnas Tautas atbrīvošanas armiju. Šos balonus Ķīna ir izmantojusi, lai pārkāptu ASV un 40 citu valstu suverenitāti," situāciju skaidroja ASV Nacionālās drošības padomes pārstāve Adriana Vatsone.

Ķīnai nav izdevies sniegt ticamus skaidrojumus iebrukumam citu valstu teritorijās, piebilda Vatsone.

"Nav patiesība. Mēs neesam sūtījuši balonus Ķīnas teritorijā," uzsvēra ASV Nacionālās drošības padomes pārstāvis Džons Kirbijs.

ASV Aizsardzības departaments neatbildēja aicinājumam komentēt radušos situāciju.

Pēc pirmā gaisa balona starpgadījuma ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens atcēla plānoto vizīti Pekinā. Diplomāts Ķīnas spiegošanu raksturoja kā nepieņemamu un bezatbildīgu.

Svētdien, 12. februārī, ASV pavēlēja notriekt vēl vienu bezpilota lidaparātu, kas atradās Mičiganā, netālu no Kanādas robežas. Šis ir bijis ceturtais lidaparāts, kas notriekts pēdējo astoņu dienu laikā. Iznīcinātāji notriekuši arī mazākus objektus. 10. februārī notriekts lidaparāts virs Aļaskas un 11. februārī Kanādas ziemeļos.

Vangs paskaidroja, ka nevar komentēt ASV nesen notriektos lidaparātus.

"ASV biežā raķešu izmantošana, lai notriektu neidentificētus objektus viņu gaisa telpā, ir pārspīlēta spēka izmantošana," piebilda Vangs.

ASV militārais komandieris ģenerālis Glens Vanherks komentējis, ka pēdējais objekts nav radījis draudus. Viņš apgalvo, ka tas varētu būt bijis gāzes tipa balons vai kāds piedziņas sistēmas veids.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!