Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) trešdien Vašingtonā tikās ar ASV valsts sekretāra vietnieci Vendiju Šērmani, lai pārrunātu Latvijas un ASV divpusējās attiecības, tostarp abu valstu ekonomisko sadarbību.

Īpašs uzsvars ekonomiskās sadarbības kontekstā tika likts uz informācijas tehnoloģiju un enerģētikas jomu. Ministrs tostarp pateicies pašreizējai ASV prezidenta administrācijai par drošu 5G tehnoloģiju izstrādes, ražošanas un izplatīšanas veicināšanu, īpaši sabiedroto vidū un pauda Latvijas gatavību piegādāt 5G iekārtas, kas pilnībā izstrādātas un ražotas Latvijā. Ministrs arī aicinājis ASV investēt Latvijā.

Sarunu partneri arī pārrunājuši gatavošanos NATO samitam Viļņā šā gada vasarā, kā arī līdzšinējo atbalstu Ukrainai un drošības politikas jautājumus reģionā. Ministrs arī pateicies par ASV militāro klātbūtni Baltijas valstu reģionā un apliecinājis, ka Latvija turpinās sniegt uzņēmējas valsts atbalstu un uzņemt palielinātos sabiedroto spēkus.

Ārlietu ministrs arī informējis, ka plānota valsts aizsardzības izdevumu palielināšanu līdz 2,5% no iekšzemes kopprodukta līdz 2025. gadam un 3% no iekšzemes kopprodukta līdz 2027. gadam.

Tikšanās laikā Rinkēvičs paudis gandarījumu par ciešo divpusējo politisko un drošības sadarbību, kāda ir izveidojusies starp Latviju un ASV. Militārā klātbūtne, ko nodrošina ASV, ir īpaši svarīga uzticamai NATO atturēšanai un aizsardzībai Baltijas reģionā, norādīja ministrs.

Pārrunājot atbalstu Ukrainai karā pret Krieviju, ministrs augsti novērtējis līdzšinējo ASV vadības nozīmīgo ieguldījumu un atbalstu Ukrainas militārajos centienos. Rinkēvičs paudis Latvijas apņēmību iespēju robežās turpināt atbalstīt Ukrainu divpusēji. Līdz šim Latvija militārajā atbalstā ir ieguldījusi vairāk nekā 1,14% (498 miljonus eiro) no iekšzemes kopprodukta.

Tikšanās laikā Latvijas ārlietu ministrs izteica bažas par Krievijas destabilizējošām aktivitātēm Moldovā, kas tiek mērķtiecīgi veiktas ar hibrīduzbrukumiem un dezinformācijas kampaņām Moldovā.

Vašingtonā Rinkēvičs arī tikās ar ASV Kongresa Ārlietu komisijas Eiropas apakškomisijas vadītāju Tomu Kīnu. Amatpersonas pārrunāja Latvijas un ASV divpusējās attiecības, līdzšinējo un turpmāko abu valstu atbalstu Ukrainai karā pret Krieviju, kā arī aktuālos starptautisko attiecību jautājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!