"Подснежники" – "Die Schneeglöckchen". Laikā, kad Krievijas karaspēks turpina iznīcināt Ukrainas iedzīvotājus un pilsētas, Vācijas galvaspilsētas Berlīnes centrā joprojām aktīvi darbojas Krievijas nams, kas popularizē krievu kultūru, "sasniegumus", kā arī sociālo tīklu kontos māca vāciešiem jaunus krievu valodas vārdus. Tomēr vārda "sniegpulkstenītes" iemācīšana ir tikai maza daļa no tā, ko Krievijas nams pašā Rietumeiropas centrā dara, – tas ir milzīgs propagandas perēklis, ar kuru Vācijas varas iestādes joprojām nespēj tikt galā.

Berlīnes Krievijas nama vēsture nav ļoti sena. Iepriekš šajā vietā Frīdriha ielā atradās grezns 1895. gadā celts nams, kurā bija viesnīca, vairāki restorāni un alus pagrabs, veikali un biroji. 2. pasaules kara gados ēku daļēji nopostīja, bet pēc kara Austrumvācija (VDR) to nojauca pilnībā. Kādu laiku zemesgabals pašā pilsētas centrā stāvēja tukšs, līdz 1980. gadu sākumā PSRS kopā ar VDR nolēma šeit uzbūvēt "Padomju zinātnes un kultūras namu".

Ēka tautu draudzībai


Padomju reprezentācijas ēka būvēta no 1981. līdz 1984. gadam, to projektēja vācu arhitekts Karls Ernsts Svora. Ēkai ir septiņi stāvi, un tās kopējā platība – 29 000 kvadrātmetru. Milzīgajā namā tika ierīkotas vairākas izstāžu zāles, divas kino un koncertu zāles, četras konferenču zāles, mūzikas salons, liels skaits mācību telpu, divas kafejnīcas un pat pirts.

Milzīgajā vestibilā atradās Ļeņina statuja, kas pēc Vācijas atkalapvienošanās

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!