Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) humānās palīdzības aģentūras vadītājs Sudānā Vims Fransens otrdien kauju laikā valsts galvaspilsētā Hartumā tika sašauts, trešdien paziņoja Eiropas Komisijas pārstāvis, kuru citē "Politico".

Pārstāvis apstiprināja, ka Fransens ir ievainots, taču atteicās sniegt jebkādu informāciju par incidentu vai viņa pašreizējo stāvokli "drošības apsvērumu" dēļ.

Laikraksts "New York Times", citējot četrus cilvēkus, kas pārzina situāciju, otrdienas vakarā ziņoja, ka beļģis Fransens guvis smagus ievainojumus no šāviena un viņam tiek sniegta medicīniskā palīdzība, taču viņa dzīvībai briesmas nedraudot.

Fransens, kurš ir Eiropas civilās aizsardzības un humānās palīdzības operāciju (ECHO) biroja vadītājs Sudānā, ir otrā ES amatpersona, kas cietusi vardarbībā starp konkurējošām militārajām grupām, kas nedēļas nogalē izcēlās Hartūmā. Pirmdien Aidanam O'Haram, ES sūtnim Sudānā, tika "uzbrukts" viņa mājās. Saskaņā ar ES diplomātiskā dienesta pārstāvja teikto, O'Hara pēc incidenta klājoties "labi" un ka viņš "turpina savus pienākumus".

ES augstākais diplomāts Žuzeps Borels un Īrijas ārlietu ministrs Maikls Martins norādīja uz "rupju Vīnes konvencijas pārkāpumu" par diplomātisko darbinieku drošību un aicināja izbeigt vardarbību.

Situācija Sudānā ir sarežģīta ārvalstu diplomātiem. Somijas Ārlietu ministrijas konsulāro dienestu vadītājs Jussi Tanners trešdien sabiedriskajai raidorganizācijai Yle sacīja, ka "šobrīd praktiski nav iespējams pamest valsti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!