Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens saņēmis gan republikāņu, gan demokrātu kritiku pēc tam, kad viņa administrācija paziņoja par jauna robežmūra būvniecību Teksasā, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Baidens apgalvoja, ka nevar apturēt darbu pie sienas būvniecības, jo finansējums tai tika parakstīts laikā, kad Donalds Tramps bija prezidents. Barjeras apmēram 32 kilometru garumā tiks uzbūvētas mazapdzīvotā Riograndes ielejas posmā.

Kandidējot uz prezidenta amatu 2020. gadā, Baidens apsolīja, ka, ja tiks ievēlēts, uz robežas ar Meksiku vairs nebūvēs nevienu jaunu mūra kilometru. Viņš sacīja, ka šādas sienas "nav nopietns politisks risinājums".

Trešdien Baidena administrācija izmantoja savas pilnavaras, lai atceltu vairāk nekā divus desmitus federālo likumu, tostarp dažus, kas paredzēti savvaļas dzīvnieku aizsardzībai, lai ļautu uzcelt vairāk barjeru gar ASV un Meksikas robežu Teksasas dienvidos.

Paziņojumā, kurā izziņoja šo likumu atcelšanu, Iekšzemes drošības sekretārs Alehandro Majorkass sacīja, ka mūra būvniecība ir "akūta un tūlītēja vajadzība". Tas izraisīja kritiku no abām lielākajām politiskajām partijām ASV, kā arī no vides aktīvistiem un cilvēktiesību grupām.

Majorkass sacīja, ka Baidena administrācijai saskaņā ar likumu bija jāizmanto Kongresam 2019. gadā piešķirtā nauda robežu barjerām. "Es mēģināju panākt, lai viņi novirza šo naudu. Viņi to nedarīja," teica Baidens, piebilstot: "Es nevaru to apturēt." Viņš atkārtoja, ka, viņaprāt, robežas sienas nav efektīvas.

Pieaugošais migrantu skaits tādās pilsētās kā Ņujorka ir kļuvis par izaicinājumu prezidentam, kurš ir saskāries ar asu kritiku par viņa rīcību jautājumos, kas saistīti ar robežu. Savienoto Valstu varasiestādes kopš pagājušā gada oktobra pie ASV un Meksikas robežas aizturējušas vairāk nekā 2,2 miljonus migrantu.

Robežmūra celtniecība bija viens no eksprezidenta Donalda Trampa galvenajiem solījumiem, un pret to asi iebilda demokrāti, tostarp Baidens.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pats Tramps, reaģējot uz jaunākajiem notikumiem, izteicās, ka šī jaunā konstrukcija liecinot, ka viņam bijusi taisnība. "Vai Džo Baidens atvainosies man un Amerikai, ka bija nepieciešams tik ilgs laiks, lai sāktu darbu?" viņš ceturtdien rakstīja savā sociālā medija platformā "Truth Social"

Republikāņi kritizēja Baidenu par kardinālajām izmaiņām viņa politikā attiecībā uz robežkontroli. "Viņš nedomāja, ka sienas darbojas, kas ir pilnīgs ārprāts," BBC sacīja Ziemeļkarolīnas republikāņu pārstāvis Ralfs Normens. "Kas ir mainījies? Es jums pateikšu, kas ir mainījies - Amerikas iedzīvotāji ir noguruši, redzot, kā viņu pilsētas ir pārņemtas."

Neapmierināti bija arī demokrāti. Deputāts Henrijs Kuelārs, kura pārstāvētais rajons aptver Stāras apgabalu, kur notiks jaunā būvniecība, BBC sacīja, ka netic, ka viņa vēlētāji būs apmierināti ar paziņojumu. "Es joprojām esmu pret 14. gadsimta risinājumu, ko sauc par "mūri", 21. gadsimta problēmai," viņš teica.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!