Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV armija uzbrukusi diviem objektiem Sīrijas austrumos, kas saistīti ar Irānas Revolucionāro gvardi, atsaucoties uz Pentagona paziņojumu, raksta "Sky News".

Uzbrukumi ir atbilde uz vairākiem bezpilota lidaparātu un raķešu uzbrukumiem ASV bāzēm un personālam Irākā un Sīrijā kopš 17.oktobra. Tos veica, izmantojot divus iznīcinātājus F-16. Triecieni bija vērsti pret ieroču un munīcijas glabātuvi netālu no Abu Kamalas, Sīrijas pilsētas uz robežas ar Irāku, paziņoja ASV amatpersona.

Triecieni atspoguļo ASV valdības apņēmību saglabāt līdzsvaru un atturēt citas valstis un organizācijas no turpmākas agresijas, kas reģionā sākusi izplatīties kopš palestīniešu teroristiskās organizācijas "Hamās" un Izrāelas bruņotā konflikta.

ASV ir 900 karavīru Sīrijā un 2500 Irākā, taču pieaug bažas, ka tie varētu kļūt par mērķiem, ja konflikts Tuvajos Austrumos izplatīsies. Saskaņā ar Pentagona datiem kopš pagājušās nedēļas ir notikuši vismaz 19 uzbrukumi ASV bāzēm un personālam Irākā un četri Sīrijā. ASV Gaisa spēku brigādes ģenerālis Pets Raiders sacīja, ka divos no šiem uzbrukumiem, kuros tika izmantoti bezpilota lidaparāti, tika ievainots 21 ASV darbinieks.

ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins savā paziņojumā norādīja, ka triecieni ir "reakcija uz virkni notiekošo un lielākoties neveiksmīgu uzbrukumu", ko veikuši Irānas atbalstītie kaujinieku grupējumi. "Ja turpināsies Irānas pilnvaroto uzbrukumi ASV spēkiem, mēs nevilcināsimies veikt turpmākus nepieciešamos pasākumus, lai aizsargātu mūsu cilvēkus."

Ostins norādīja, ka ASV uzskata, ka Teherāna ir atbildīga par dažādu reģionālo grupējumu finansēšanu, bruņošanu, aprīkošanu un vadīšanu. Ministrs norādīja, ka prezidents Džo Baidens atbalstīja šos triecienus, "lai skaidri pateiktu, ka ASV nepieļaus šādus uzbrukumus un aizstāvēs sevi, savu personālu un savas intereses". Viņš piebilda, ka šī operācija ir nošķirta no Izraēlas kara pret "Hamās".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!