Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV Valsts departaments apsūdzējis grupējumu "Hamās", ka tas glabā lielu daudzumu degvielas laikā, kad tā ir nepieciešama civiliedzīvotājiem un slimnīcām.

Valsts departamenta preses pārstāvis Metjū Millers pirmdien brīfingā atgādināja, ka degviela ir nepieciešama ģeneratoriem, kas nodrošina elektrību slimnīcām un Gazas joslā esošajām atsāļošanas iekārtām.

"Un mēs vēlamies, lai degviela šiem mērķiem tiktu piegādāta pēc iespējas ātrāk. Jāuzsver, ka tajā pašā laikā, kad mēs strādājam, lai nodrošinātu ar degvielu humānās palīdzības dienestus, "Hamās" turpina glabāt lielus degvielas krājumus," sacīja Millers. "Tā vietā, lai šo degvielu nodotu humāno organizāciju darbiniekiem vai citām civilām vajadzībām, viņi to pataupa saviem kaujiniekiem un teroraktu veikšanai pret Izraēlu."

ANO palīdzības aģentūras kopš pagājušās nedēļas ziņo, ka Gazas joslā tūlīt beigsies degviela.

Izraēlas armija veic triecienus visās Gazas joslas daļās, otrdien paziņojis Izraēlas Aizsardzības spēku preses sekretārs Jonatāns Konrikuss.

"Mēs koncentrēsimies uz Gazas joslas ziemeļu daļu, kur atrodas "Hamās" smaguma centrs (..), bet mēs turpinām uzbrukt arī citās Gazas daļās. Mēs medījam viņu komandierus, uzbrūkam viņu infrastruktūrai, un, kad vien ir kāds svarīgs mērķis, mēs uzbrūkam tam," paziņoja Konrikuss.

Viņš arī atkārtoja, ka Izraēla dara visu iespējamo, lai izvairītos no civiliedzīvotāju nogalināšanas, un apsūdzēja "Hamās", ka tas izmanto Gazas pilsētas galveno slimnīcu par savu slēpni.

Pirms divām nedēļām Izraēla, turpinot Gazas joslas bombardēšanu, aicināja anklāvā iesprostotos civiliedzīvotājus savas drošības labad doties uz dienvidiem. Pirmdien Izraēlas armija iebruka dziļāk Gazas ziemeļu daļā, kur, kā tiek uzskatīts, joprojām dzīvo 600 000 cilvēku, un, pēc palestīniešu liecinieku teiktā, tanki uz īsu brīdi nobloķēja evakuācijas ceļu uz dienvidiem.

CPJ: Izraēlas un "Hamās" karā nogalināts vismaz 31 žurnālists

Atspoguļojot Izraēlas un palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamās" karu, nogalināts vismaz 31 žurnālists, liecina Žurnālistu aizsardzības komitejas (CPJ) rīcībā esošā informācija.

No mirušajiem mediju darbiniekiem 26 bija palestīnieši, četri izraēlieši un viens libānietis. Vēl astoņi žurnālisti tikuši ievainoti un deviņi tiek uzskatīti par pazudušiem vai sagūstītiem, norādīja CPJ.

"Žurnālisti Gazā saskaras ar īpaši augstu risku, jo viņi cenšas atspoguļot konfliktu, saskaroties ar Izraēlas sauszemes uzbrukumu (..), postošiem Izraēlas gaisa triecieniem, sakaru traucējumiem un plašiem elektroenerģijas padeves pārtraukumiem," teikts CPJ pirmdien publicētajā paziņojumā.

Starp bojāgājušajiem ir pazīstamais palestīniešu kinorežisors Rušdi Saradžu un ziņu aģentūras "Reuters" video operators no Beirūtas Isams Abdalahs, kurš tika nogalināts netālu no Libānas robežas apšaudē no Izraēlas puses, paziņo CPJ.

Atbildot uz "Reuters" un ziņu aģentūras AFP lūgumu garantēt to darbinieku drošību, Izraēlas armija atbildēja, nevar dot šādas garantijas attiecībā uz Gazas joslā strādājošajiem žurnālistiem, ziņoja "Reuters".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!