Foto: AP/Scanpix/LETA

Varbūt ir izpildāma Izraēlas valdības apņemšanās fiziski sakaut teroristu grupējumu "Hamās", taču ar to nekas nebeigsies. Nebeigsies, ja pasaule beidzot nopietni nesāks cīnīties pret terorisma finansēšanas shēmām, uzskata bijušais Izraēlas izlūkdienesta darbinieks Udi Levi. "Ja mēs neapturēsim viņu finansējumu, pēc nākamajiem pieciem, sešiem, septiņiem gadiem, nepateikšu precīzi, attapsimies pie tā paša monstra, ko mēs redzējām 7. oktobrī," uzskata terorisma finansējuma pētnieks.

Šokējošais terorakts 7. oktobrī, kad Gazas joslu pārvaldošais islāmistu grupējums "Hamās" sarīkoja asiņaināko civiliedzīvotāju slaktiņu Izraēlas vēsturē, ir aizsācis divus procesus. Tas ne tikai mobilizēja izraēļus vērienīgai militārajai operācijai Gazā ar mērķi pilnībā sakaut teroristu grupu, bet arī radījis jautājumus, kā šī grupa varēja nemanāmi attīstīt savas spējas līdz šokējoši letālam līmenim. Levi skatījumā, visa pamatā ir nauda, kas stāv aiz teju katra terorakta un uztur šo ļaunumu visā pasaulē.

"Man ir ļoti skumji teikt, ka pēdējos gadus mēs nedarām pietiekami, lai tiktu galā ar visiem terorisma finansēšanas aspektiem. Es zinu, ka tas ir ļoti sarežģīts jautājums, es zinu, ka ir jābūt ļoti specifiskam izlūkošanas darbam, bet, manā skatījumā, un es neesmu objektīvs, šis ir pats svarīgākais instruments cīņai pret terorismu pasaulē," uzskata doktors Udi Levi.

Levi ir bijušais Izraēlas izlūkdienesta "Mossad" Ekonomiskās karadarbības nodaļas vadītājs, kurš 30 savas dzīves gadus veltījis gan terorisma finansējuma apkarošanai, gan zinātniskiem pētījumiem šajā jomā. Videokonferencē Levi žurnālistus iepazīstināja ar "Hamās" finansēšanas modeli, uzsverot, ka šīs pašas shēmas un naudas avoti attiecas uz citām līdzīgām grupām. Turklāt neizdarību, pienācīgi necīnoties pret šo naudas plūsmu, Levi pārmet gan Izraēlai, gan Eiropas valstīm un pārējai pasaulei.

"Mums ir jāatzīst, ka neviens no mums nedara gandrīz neko, lai apcirptu naudas avotus un kanālus, kurus teroristi izmanto sevis finansēšanai. Šo modeli var kopēt, to pašu shēmu izmanto "Daesh", "Hebollah", Irāna," viņš konstatē.

Irāna nav terorisma finansētājs nr. 1

"Es zinu, ka cilvēkiem nepatīk par to runāt, bet, manā skatījumā, Irāna nav galvenais "Hamās" finansētājs. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!