Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Šajā gadā pasauli satricinājusi ne tikai virkne bruņoto konfliktu, kas aiznesuši tūkstošiem dzīvību, bet arī postošas dabas katastrofas, tai skaitā neskaitāmas zemestrīces, savvaļas ugunsgrēki, plūdi, vētras un draudīgs karstums.

2023. gads ir pārspējis un sagrāvis daudzus iepriekšējos klimata rekordus un apvienojumā ar ekstrēmiem laikapstākļiem aiz sevis atstājis posta un izmisuma pēdas, norāda Pasaules Meteoroloģijas organizācija (WMO).

"Šogad mēs esam redzējuši, kā kopienas visā pasaulē satricinājuši ugunsgrēki, plūdi un augstas temperatūras. Pār pasaules līderu mugurām vajadzētu skriet drebuļiem no rekordaugstā globālā karstuma," komentējis Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs.

Zinātnieki brīdinājuši, ka ekstremāli laikapstākļi, kas ietekmē valstis visā pasaulē, var kļūt arvien biežāki, klimata krīzei pastiprinoties, ziņo medijs CNN.

Liels skaits bojāgājušo zemestrīcēs

Viena no pirmajām zemestrīcēm šogad bija arī pati postošākā. 6. februārī Turciju un Sīriju satricināja 7,8 magnitūdas stipra zemestrīce. Vissmagāk tā skāra Turcijas dienvidaustrumus netālu no Sīrijas robežas. ANO Attīstības programma (UNDP) publicēja datus, kuros atklājies, ka kopumā bojā gāja aptuveni 55 000 iedzīvotāju. Turcijā mirušo skaits sasniedzis 48 448 cilvēkus, savukārt Sīrijā apzināti 5954 upuri.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!