Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija sabiedrotajai Ksenijai Fadejevai piektdien Sibīrijas tiesa piesprieda deviņu gadu cietumsodu saistībā ar apsūdzībām par iespējamām ekstrēmistiskām darbībām, raksta portāls "Politico".

Fadejeva ir bijusī Navaļnija vietējā biroja vadītāja Tomskas pilsētā, kur viņa bija arī pilsētas domes locekle. Piektdien viņai tika piespriests deviņu gadu cietumsods un aptuveni 5000 eiro naudas sods. Tiesa viņai izvirzīja apsūdzības par iespējamām darbībām ekstrēmistu organizācijā, ieņemot dienesta amatu, vēsta "Mediazona".

"Tam, kas notika šajā prāvā, nav nekāda sakara ar taisnīgumu. Mēs faktiski esam bijuši iebiedēti pēdējo nedēļu. Aizstāvība pierādījumu iesniegšanas stadijā bija ierobežota," pēc piektdienas tiesas prāvas sacīja Fadejevas advokāts.

Valsts prokuratūra, kas Fadejevai pieprasīja 10,5 gadu cietumsodu, drīkstēja iesniegt pierādījumus vairāku mēnešu garumā, bet Fadejevas aizstāvības komandai bija atvēltas tikai "četras dienas, lai iesniegtu pierādījumus", sacīja viņas advokāts.

Fadejeva tika aizturēta 2021. gada decembrī pēc tam, kad Maskavas tiesa Navaļnija politisko grupu "Korupcijas novēršanas fondu" pasludināja par "ekstrēmistu" politisko tīklu un aizliedza visas tā darbības 2021. gada jūnijā. 2022. gada janvārī Fadejeva tika iekļauta Krievijas teroristu sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!