Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Islandes premjerministre Katrīna Jakobsdotira svētdienas vulkāna izvirdumu raksturojusi kā "ļoti nopietnu situāciju", norādot, ka, lai gan izbūvētās barjeras "pildīja savas funkcijas", jaunas plaisas rezultātā lava sasniedza vairākas dzīvojamās ēkas, ziņo medijs "Sky News".

Vulkāna izvirdums notika svētdienas rītā netālu no Grindavīkas, ziņoja Islandes Meteoroloģijas birojs. Aizsardzības elementi, kas tika izbūvēti decembrī, tikai daļēji pasargājuši pilsētu. Tāpat lavas plūsma nogriezusi arī galveno ceļu uz pilsētu. BBC raidītajos video kadros bijis redzams, kā lavas plūsma tuvojas pilsētai, tad sasniedz ēkas sienu un tā uzliesmo.

Pirmdien Islandes varasiestādes paziņoja, ka lavas plūsma esot samazinājusies.

Vulkanologs Robins Endrjūss medijam BBC skaidrojis, ka situācija ir "sliktākais scenārijs", jo lava iekļuvusi pilsētās un cilvēki bijuši spiesti pamest savas mājas. Visi apmēram 4000 Grindavīkas iedzīvotāji tika steidzami evakuēti, vēstīja Islandes sabiedriskā raidorganizācija RUV.

Premjerministre norādījusi, ka izveidotās barjeras "paveica savu uzdevumu" un novirzīja lielu daļu plūsmas prom. Tomēr jaunas plaisas parādīšanās "pilsētas iekšienē" apsteidza aizsardzību un lava "jau bija sasniegusi vairākas mājas".

"Mēs vakar paziņojām, ka mūs galvenokārt uztrauc plaisas zem pilsētas, bet tagad mums ir vulkāna izvirdums, kas iekļuvis pašā pilsētā. Tas ir ļoti nopietni," skaidroja premjere.

Savukārt Islandes prezidents Gudni Johannesons platformā "X" paziņoja, ka pilsēta jau naktī tikusi veiksmīgi evakuēta. Viņš svētdien norādīja, ka "cilvēkiem briesmas nedraudot, lai gan infrastruktūra var būt apdraudēta". Uzrunājot iedzīvotājus prezidents paziņojumā pauda, ka "Grindavīkas iedzīvotāji un mēs visi ceram, ka šī nelaime drīz norims un cilvēki varēs atgriezties mājās".

Pilsēta pirms tam evakuēta arī novembrī pirms masveida izvirduma Reikjanesas pussalā. Šis bijis jau piektais vulkāna izvirdums pussalā kopš 2021. gada.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!