Foto: AFP/Scanpix

Indija vēlas distancēties no sava lielākā ieroču piegādātāja pēc tam, kad Krievijas spēju piegādāt munīciju un rezerves daļas satricināja iebrukums Ukrainā, ziņo aģentūra "Reuters". Tomēr tai jārīkojas uzmanīgi, lai neaizvirzītu Maskavu tuvāk Pekinai, medijam komentējuši anonīmi Indijas avoti.

"Mēs, visticamāk, neparakstīsim nekādu nozīmīgu militāru vienošanos ar Krieviju," komentējis Indijā bāzētās domnīcas "Novērotāju pētniecības fonds" Krievijas eksperts Nandans Unikrišnans, uzsverot, ka "tā būtu sarkanā līnija Vašingtonai".

Šāds viedoklis izteikts, neraugoties uz Maskavas ieroču piedāvājumiem, ko aģentūrai aprakstīja anonīmi avoti no Indijas valdības. Tai skaitā esot helikopteri "Kamov", kā arī "Sukhoi" un "MiG" lidaparāti. Vienlaicīgi Krievija esot piedāvājusi arī kopīgu ražotni Indijā.

Maskava jau iepriekš ir publiski aicinājusi Indiju stiprināt sadarbību aizsardzības jomā, tomēr premjerministrs Narendra Modi esot lēmis pievērsties vietējai ražošanai ar Rietumu tehnoloģijām, atsaucoties uz ekspertiem un amatpersonām, norāda aģentūra.

Krievija pēdējo 20 gadu laikā ir piegādājusi Indijai aptuveni 65% no tās ieroču iepirkumiem vairāk nekā 60 miljardu ASV dolāru vērtībā, vēsta Stokholmas Starptautiskais miera pētniecības institūts (SIPRI). Tomēr okupantu uzsāktais karš Ukrainā paātrināja Krievijas nepieciešamību pēc ieroču bāzes dažādošanas.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!