Foto: AFP/Scanpix/LETA
Krievija Ukrainas austrumos sapulcinājusi 500 tankus, vairāk nekā 600 kājnieku kaujas mašīnas, simtiem haubiču un 40 tūkstošus karavīru, lai ieņemtu Kupjansku un daļu Harkivas apgabala, raksta žurnāls "Forbes".

"Krievijas Federācija līdz 2024. gada martam plāno sagrābt visu Doneckas un Luhanskas apgabalu, un Harkivas apgabala daļu līdz Oskilas upei," februāra sākumā rakstīja Ukrainas domnīca "Center for Defense Strategies". Oskilas upe plūst cauri Kupjanskai.

Marts kā termiņš noteikts tāpēc, ka tad Krievijā notiek tā sauktās prezidenta vēlēšanas, un Harkivas apgabala daļa būtu kā dāvana no okupantu armijas diktatoram Vladimiram Putinam, raksta "Forbes".

Kupjansku aizsargā nozīmīgi Ukrainas spēki, taču lielākā problēma ukraiņiem ir nevis tehnika un karavīri, bet gan munīcijas trūkums, atzīmē medijs. Kopš rudenī ASV Kongresā republikāņi bloķēja palīdzību Ukrainai, ir ievērojami sarucis 155 milimetru artilērijas šāviņu apjoms, ko ukraiņi var atļauties izlietot. Pašlaik Ukraina var izlietot aptuveni 2000 artilērija šāviņu dienā, kamēr okupanti katru dienu izšauj ap 10 tūkstošiem.

Ekrānuzņēmums no "DeepState"

Uguns jaudas priekšrocība ļauj iebrucējiem koncentrēt artilēriju, nebaidoties no Ukrainas pretbateriju uguns. Tas Krievijai dod iespēju īstenot savu tradicionālo pieeju – sistemātiski sagraut apdzīvotas vietas, padarot tās neaizsargājamas, teikts rakstā.

Paredzot Krievijas ofensīvu, Ukrainas Aizsardzības ministrija ir izveidojusi jaunas mehanizētās brigādes, kas izvietotas Kupjanskā tās garnizona stiprināšanai. Tiek raktas tranšejas un būvēti bunkuri.

Iespējams, vēl svarīgāk, ka Ukrainā katru mēnesi tiek ražoti desmitiem tūkstoši ar sprāgstvielām aprīkoti FPV droni, atzīmē "Forbes". "Artilērijas munīcijai izsīkstot, ukraiņu brigādes pret krieviem palaiž arvien vairāk un vairāk FPV dronus – dažkārt tūkstošus dienā visā frontes līnijas garumā," skaidro medijs.

Tomēr FPV dronu darības attālums ir vien aptuveni trīs kilometri, bet artilērijas sistēmas var atrasties desmitiem kilometru tālāk. Līdz ar to droni pašlaik tiek izmantoti pret nelielām okupantu trieciengrupām.

To, vai tūkstošiem dronu var uzveikt 500 tankus un 650 kājnieku kaujas mašīnas, kad tās artilērijas uguns atbalstītas dosies uzbrukumā, rādīs laiks, rezumē "Forbes".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!