Foto: Reuters/Scanpix

Otrdien Polijā tikušās Austrumeiropas un Centrāleiropas lauksaimnieku delegācijas, lai vienotos par kopīgu protestu rīkošanu pret Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības politiku, kas paredzēti 22.februārī.

Polijas Lauksaimniecības kameras pārstāve Barbora Pankova sarunā ar tīmekļa izdevumu "Euractiv" pavēstīja, ka par starptautisko protesta akciju vienojušies Čehijas, Slovākijas, Polijas, Ungārijas, Lietuvas un Latvijas zemnieki.

Viņa piebilda, ka akcijā aicinātas piedalīties arī citas Eiropas valstis.

"Lauksaimnieku organizācijas, kas piedalījās šodienas sanāksmē, atsaukušās mūsu aicinājumam apvienoties, lai atrisinātu eksistenciālās problēmas, ar kurām mēs visi sastopamies," teikts Čehijas Lauksaimniecības kameras prezidenta Jana Doležala paziņojumā presei.

Zināms, ka protesta akcijas ietvaros tās dalībnieki dosies uz robežšķērsošanas punktiem, taču sīkākas informācijas par protestētāju iecerēm pagaidām nav.

Doležals norādījis, ka vienīgās cerības piesaistīt uzmanību "Eiropas lauksaimniecības izmisuma stāvoklim" un piespiest gan Eiropas, gan pašmāju politiķus "beidzot rīkoties, lai palīdzētu lauksaimniekiem," ir Eiropas zemkopju koordinēta uzstāšanās.

Austrumeiropas lauksaimnieki vienojušies par trim galvenajām problēmām, kas jāatrisina.

Pirmkārt, tiek prasīts novērst pārprodukciju, ko rada ar muitu neapliekamais pārtikas produktu imports no Ukrainas. Otrkārt, zemkopji vēlas, lai tiktu atvieglotas ES vides aizsardzības prasības, kā arī nodrošinātas taisnīgas kompensācijas zemkopjiem. Treškārt, zemnieki vēlas ES Kopīgās lauksaimniecības politikas (CAP) vienkāršošanu un birokrātijas mazināšanu.

Eiropas Komisija jau izdarījusi zināmu piekāpšanos, taču zemkopji ar to nav apmierināti.

Ja EK neizstrādās reālistisku plānu uzskaitīto problēmu risināšanai, protesta akcijas robežpunktos tiks atkārtotas, brīdinājusi Čehijas Lauksaimniecības kamera.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!