Foto: AP/Scanpix/LETA
Alekseja Navaļnija mātei Ludmilai parādīts viņas mirušā dēla līķis, atsaucoties uz sievietes video vēstījumā pausto, ziņo medijs “meduza.io”.

Navaļnija arī paziņojusi, ka izmeklētāji pieprasa politiķi apglabāt slepeni, draudot atteikuma gadījumā "kaut ko izdarīt" ar viņa mirstīgajām atliekām.

"Nupat kā es iznācu no Izmeklēšanas komitejas ēkas Saļehardā. Gandrīz diennakti es tur pavadīju viena, vienatnē ar izmeklētājiem un kriminālistiem. Advokātu viņi ielaida tikai šodien pēc pusdienām," medijs citē Navaļnijas teikto.

"Vakar vakarā viņi slepus aizveda mani uz morgu, kur parādīja Alekseju. Izmeklētāji apgalvo, ka viņiem ir zināms nāves iemesls... Viņiem ir gatavi visi juridiskie un medicīniskie dokumenti, ko es redzēju, un medicīnisko miršanas apliecību es parakstīju," teikusi Navaļnija.

"Pēc likuma viņiem vajadzēja man uzreiz atdot Alekseja ķermeni, taču viņi to līdz šim brīdim nav izdarījuši. Tā vietā viņi mani šantažē, izvirza man nosacījumus – kur, kad un kā jāapglabā Aleksejs. Tas ir nelikumīgi.

Manā klātbūtnē viņi saņem pavēles vai nu no Kremļa vai no Izmeklēšanas komitejas centrālā aparāta. Viņi vēlas, lai tas notiktu slepeni, bez atvadīšanās. Viņi vēlas mani aizvest uz kapsētas nomali un pie svaigas kapu kopiņas, un teikt: "Lūk, te atdusas jūsu dēls". Es tam nepiekrītu. Es gribu, lai jums, kam Aleksejs dārgs, kuram viņa nāve kļuvusi par personīgu traģēdiju, būtu iespēja no viņa atvadīties," izteikusies Navaļnija māte.

"Es ierakstu šo video, jo viņi man sākuši draudēt: skatoties man acīs, viņi saka, ka ja es nepiekritīšu, tad viņi kaut ko izdarīs ar mana dēla mirstīgajām atliekām. Izmeklētājs man atklāti pateica: "Laiks nestrādā jūsu labā, līķis sadalās", Es negribu nekādus īpašus apstākļus, es tikai gribu, lai viss notiktu saskaņā ar likumu. Es pieprasu nekavējoties man atdot dēla ķermeni," teikusi Navaļnija.

Jau ziņots, ka ieslodzījumā cietumā Krievijas Galējos Ziemeļos mirušā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija māte iesniegusi prasību tiesā, apstrīdot amatpersonu atteikumu nodot viņai dēla mirstīgās atliekas.

Navaļnijs, kurš bija pēdējo gadu galvenais Putina politiskais pretinieks, piektdien, 16. februārī, mira Arktikas soda kolonijā, kur viņš tika turēts saistībā ar apsūdzībām par "ekstrēmismu". Apsūdzības plaši uzskatītas par politiski motivētām un kā atriebība par viņa politisko darbību. Navaļnija sabiedrotie un Rietumi opozicionāra nāvē vaino Krievijas varasiestādes. Kremlis šīs apsūdzības dēvē par "absolūti nepamatotām un vulgārām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!