Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV Gaisa spēku civilais darbinieks, kas norīkots ASV Stratēģiskajā pavēlniecībā (USSTRATCOM) 2. martā, tika arestēts par iespējamu sazvērestību, lai pārsūtītu klasificētu informāciju, kas saistīta ar valsts aizsardzību (NDI) ārzemju tiešsaistes iepazīšanās platformā, sākot no aptuveni 2022. gada februāra līdz aptuveni 2022. gada aprīlim, ziņots Savienoto Valstu Tieslietu ministrijas oficiālajā interneta vietnē.

Saskaņā ar apsūdzību 63 gadus vecais Deivids Frenklins Sleiters no Nebraskas štata strādāja klasificētā telpā USSTRATCOM un viņam bija pielaide ļoti slepeniem materiāliem no 2021. gada augusta līdz aptuveni 2022. gada aprīlim pēc tam, kad viņš devās pensijā kā pulkvežleitnants.

Tiek apgalvots, ka Sleiters ārzemju tiešsaistes iepazīšanās platformā tīši un nelikumīgi personai, kas nav pilnvarota saņemt šādu informāciju, pārsūtīja NDI, kas klasificēta kā "slepena", un ko pamatoti varēja uzskatīt par tādu, kas potenciāli izmantojama, lai kaitētu Amerikas Savienotajām Valstīm vai darbotos par labu kādai ārvalstij.

"Kā tiek apgalvots, Sleitera kungs, Gaisa spēku civilais darbinieks un atvaļinātais ASV armijas pulkvežleitnants, apzināti nosūtīja klasificētu informāciju par valsts aizsardzību citai personai, klaji neievērojot savas valsts drošību un zvērestu sargāt tās noslēpumus," sacīja ģenerālprokurora palīgs Metjū G. Olsens no Tieslietu departamenta Nacionālās drošības nodaļas. "Tieslietu ministrija centīsies saukt pie atbildības tos, kuri apzināti un tīši pakļauj riskam savu valsti, izpaužot klasificētu informāciju."

Saskaņā ar apsūdzības dokumentiem Sleiters piedalījās USSTRATCOM sapulcēs par Krievijas iebrukumu Ukrainā, kas tika klasificētas kā īpaši slepenas sanāksmes. Pēc tam Sleiters nosūtīja klasificētu NDI, ko viņš ieguva no šīm sapulcēm, izmantojot ārzemju tiešsaistes iepazīšanās vietnes ziņojumapmaiņas platformu, savam līdzzinātājam, kurš ārvalstu iepazīšanās vietnē apgalvoja, ka ir Ukrainā dzīvojoša sieviete.

Līdzsazvērniece regulāri lūdza Sleiteru sniegt viņai sensitīvu, nepublisku, cieši glabātu un klasificētu NDI, un savos ziņojumos Sleiteru sauca par viņas "slepeno informatora mīlu" un viņas "slepeno aģentu". Atbildot uz šiem lūgumiem, Sleiters viņai patiešām sniedza slepenus NDI, tostarp par militāriem mērķiem un Krievijas militārajām spējām saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Sleiteram draud maksimālais sods – desmit gadi aiz restēm, trīs gadu uzraudzīta atbrīvošana un naudas sods līdz 250 000 ASV dolāru vērtībā par katru sazvērestību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!