12. maijā portālā Delfi: Kā sirmgalvjiem nodrošināt pensijas un slimnīcām mediķus
Darbspējīgo trūkums Latvijā
Lai nodrošinātu pensijas un saglabātu sociālo budžetu, jāpalielina pašvaldību budžetu atbalstošo cilvēku skaitu,
vērtē kultūrpētnieks
Deniss Hanovs. To var panākt, atbalstot vietējos uzņēmējus un ražotājus, kā arī darba tirgū iesaistot cilvēkus ar īpašām vajadzībām.


Viszemākā demogrāfiskā slodze pērn bija Aknīstes novadā, kur katriem 1000 darbspējīgajiem jāuztur 522 darbspējas vecumu nesasniegušie un pārsniegušie. Zema slodze ir daudzās Latgales pašvaldībās, kur vienlaikus zeļ bezdarbs, piemēram, Ciblas un Baltinavas novados. Savukārt visaugstākā demogrāfiskā slodze ir Strenču, Ērgļu un Saulkrastu novados.


Visus novadu un pilsētu raksturojošos datus par ekonomiku, kopienu un labklājību iespējams analizēt portāla "Delfi" pašvaldību vēlēšanu sadaļā "
Domā, spried un sver!
"
Darbspējīgo trūkums Stradiņos
Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīca darbinieku trūkuma dēļ
pārplāno daļu operāciju
. Gan slimnīca, gan Veselības ministrija norāda – situācija tiek kontrolēta un nav ārkārtēja. Ministrija lēš, ka resursu trūkums ir aktuāls arī citās slimnīcās, taču šobrīd prioritāte ir mediķu atalgojuma jautājums.
Izmeklēšanu neesot
Pēc FIB direktora atlaišanas Tramps
noraida apgalvojumus
, ka rīcības motīvs bijis pret viņu vērsta izmeklēšana. Atstādinātais Džeimss Komijs vadīja izmeklēšanu par Krievijas iesaisti ASV vēlēšanās un iespējamo saikni starp Trampam pietuvinātām personām un Kremli. Tramps šo izmeklēšanu nodēvēja par maznozīmīgu "šarādi", ko gan noliedzis Komija vietas izpildītājs Endrjū Makkabe.
Vēl portālā Delfi:
Latvijas hokejisti ceturtdien pirmo reizi paklupa pasaules čempionātā, ar 0:2
piekāpjoties Zviedrijai
. Arī zviedru nedisciplinētā spēle nepalīdzēja atslēgt Edija Laka sargātos vārtus. Portāls "Delfi" atskatās uz spēlē gūtajām atziņām par Latvijas hokejistiem. Nākamo spēli izlase aizvadīs sestdien, cīnoties pret ASV, cenšoties saglabāt turnīrā
vismazāk vārtus ielaidušās komandas
statusu.


Saeima ceturtdien otrajā lasījumā
atbalstīja normas svītrošanu
no Valsts pārvaldes iekārtas likuma, kas pieprasa valsts iestādēm uzrādīt amatpersonām izmaksāto atalgojumu. Iemesls – atlīdzības publiskošanas kārtību nosaka Ministru kabinets. "Delna" bažās, ka MK vēl nav pieņemts līdzvērtīgs regulējums, tāpēc pastāv risks nākamgad vairs neuzzināt par konkrētām amatpersonām izmaksātajām summām.


Kučinskis
aicinājis Somijas premjeru
Juhu Sipili apsvērt valsts kļūšanu par
5,8 miljardus eiro vērtā
dzelzceļa projekta "Rail Baltica" koordinatora "RB Rail" akcionāru. Tāpat premjeri apsprieduši enerģētikas jautājumus.


Piemaskavā vandāļu uzbrukumā
nodedzināta kāda Jehovas liecinieku sektas locekļu māja
. Reliģiskā organizācija vēsta, ka šis esot tikai viens no vandāļu uzbrukumiem tās biedriem un īpašumiem pēc tam, kad Krievijas Augstākā tiesa viņus pasludināja par ekstrēmistiem.


Šodien aprit 110 gadi kopš dzimusi izcilā amerikāņu aktrise Katrīna Hepberna. "Delfi" piedāvā
iepazīties ar mākslinieci
, kura kino jomā atzīta par vienu no visu laiku labākajām aktrisēm, bet ar savu pašpārliecinātību un neatkarību iedvesmojusi un iedrošinājusi neskaitāmi daudz sieviešu visā pasaulē.
Dienas versija:
"Latvijā radītā mūzika kopumā diemžēl pagaidām nav komerciāli patiesi veiksmīgs produkts. Un, ja nebūs atbalsta, visticamāk, par tādu arī nekļūs,"
uzskata NEPLP priekšsēdētāja vietnieks
Ivars Āboliņš. Viņš vērtē, ka latviešu valodu un kultūras vērtības var saglabāt, atbalstot populārās mūzikas nonākšanu pie jauniešu ausīm sabiedriskajos medijos. "Latvijas Republikai nav jāapmaksā UK Top 40. Taču mums ir jāattīsta pašiem savs – Latvijas Top 40."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!