Par mata tiesu no medaļas
Šodien mūs pārsteidza ātrslidotājs Haralds Silovs, kurš 1500 metru distancē
izcīnīja ceturto vietu
. Tas ir Latvijas rekords šajā sporta veidā. Līdz šim Silova labākais rezultāts olimpiskajās spēlēs bija 12. vieta Vankūveras spēļu šorttreka sacensībās, bet Sočos viņš ātrslidošanā ierindojās 14. vietā 1500 metru distancē. 


Tikmēr Latvijas kamaniņu braucējas Ulla Zirne un Elīza Cauce sacensības pabeidza attiecīgi
12. un 16. vietā
. Mūsu distanču slēpotāji sprinta sacensībās
nepārvarēja kvalifikāciju
. Savukārt kalnu slēpotājs Kristaps Zvejnieks sacensībās Alpu kombinācijā
izcīnīja 26. pozīciju
, kas ir viņa personiskais rekords. Pēc finiša Zvejnieks
rezumēja
, ka, kamēr neesi pirmais, vienmēr var labāk.


Phjončhanā uzvirmojis
pirmais dopinga skandāls
– pieķerts Japānas šorttrekists Kei Saito. Viņš savu vainu noliedz, jo iepriekšējās analīzes bijušas "tīras". Saito paziņojis, ka cīnīsies par attaisnošanu, bet tagad negrib iegāzt komandu, tāpēc piekritis labprātīgi pamest šīs spēles. Tikmēr Norvēģijas olimpiskās snovborda komandas ārsts Phjončhanā
reibumā izraisījis avāriju
. Mediķis atradies tādā reibumā, ka nav spējis sniegt paskaidrojumu. Tepat Latvijā policija
uzlikusi arestu
noziedzīgi iegūtai mantai 74 miljonu eiro apmērā.
ASV trieciena Sīrijā upuri
Pagājušajā nedēļā ASV vadītā koalīcija pret teroristu grupējumu "Daesh" veica
gaisa un artilērijas triecienu
pa Sīrijas režīma pusē karojošajiem spēkiem, nogalinot vismaz 100 kaujiniekus un iznīcinot tehniku. Kamēr koalīcija apgalvo, ka tādējādi atvairījusi uzbrukumu kurdu vienībām, Sīrija šo soli nosaukusi par agresiju. Arvien vairāk tīmeklī izplatās versija, ka uzbrucēji, pret kuriem vērsts ASV trieciens, bijuši Krievijas algotņi. Portāls "Delfi"
skaidro
, vai tā ir tiesa.


Krievija tikmēr ir aizņemta ar traģiskās lidmašīnas avārijas pētīšanu. Noskaidrots, ka 71 cilvēka nāvi izraisīja
apledojis ātruma sensors
. Sākotnēji par grēkāžiem amatpersonas minēja laikapstākļus, pilotu kļūdu vai tehniskas problēmas. Apkalpe pirms avārijas neziņoja par nekādiem sarežģījumiem. Lidmašīnu vadījis pieredzējis pilots ar 5000 lidojuma stundu bagāžu.


Savukārt skandalozā Krievijas ultranacionālista Vladimira Žirinovska dienaskārtībā prioritārs ir cits jautājums. Viņš
ierosinājis
galvaspilsētas Maskavas likumdevējiem apsvērt ASV vēstniecības adreses maiņu no "Lielā Ģevjatinska līnija 8" uz "Ziemeļamerikas strupceļš 1", kas, viņaprāt, "pagodināšot Vašingtonas uzmācīgo ārpolitiku". Jautājumu šomēnes izskatīs municipālā komisija.
ImKas Ceturtā
Muzikologs Dāvis Eņģelis devās pirmo reizi klausīties Imanta Kalniņa Ceturto simfoniju dzīvā atskaņojumā. "Varbūt riskēšu izklausīties pēc nacionālo vērtību zaimotāja, bet man sastapšanās ar Ceturto simfoniju, lai cik tā nebūtu interesanta un aizraujoša, nav piešķīrusi šim darbam kulta pakāpi,"
vērtē
Eņģelis. Viņš gan norāda, ka var tikai minēt, ar kādām sajūtām uz koncertu nāk tie klausītāji, kuri piedzīvoja simfonijas pirmatskaņojumu un kuriem, kā rakstīts programmiņā, simfonija kļuva par kulta skaņdarbu.


Valentīndienas kulta mūziķis Dons vakar intervijā Jānim Domburam skaidroja savu
neveiksmīgo Rietumu iekarošanas mēģinājumu
. "Tā, manuprāt, vairāk bija cīņa starp Latvijas ierakstu kompānijām, kurš būs pirmais, kurš uztaisīs gabalu, kas aiziet uz Rietumiem," teica Dons, norādot uz savu Londonā pirms 10 gadiem ierakstīto, bet nekad neizdoto albumu.
Veiksmīgāk dziedātājam sokas biznesā
– viņam piederoša kompānija ir gan Dona mūzikas izdevējs, gan koncertu organizators.


Pirms divdesmit gadiem klajā nāca latviešu folkmetāla apvienības "Skyforger" albums "Kauja pie Saules", kas uzskatāms par būtisku pagrieziena punktu ne vien pašas grupas, bet arī visas Latvijas metālmūzikas attīstībā. Svinot šī nozīmīgā albuma apaļo gadskārtu, festivāla "Zobens un lemess" viens no kulminācijas punktiem būs
"Skyforger" lielkoncerts
, kurā albums izskanēs pilnā apjomā. Ja metāls tevi neuzrunā, vasarā vari doties uz Dziesmu un deju svētku pasākumiem
vairāk nekā 30 galvaspilsētas vietās
.
Vēl portālā Delfi:
Kopš 2011. gada valdība 33 uzņēmumiem
piešķīrusi
atbalstāmā investīciju projekta statusu, kas pēc konkrēta investīciju projekta pabeigšanas ļauj saņemt uzņēmumu ienākumu nodokļa atlaidi. Tiesa, līdz šim pie atlaides reāli tikuši vien seši uzņēmumi, bet Ekonomikas ministrija cer, ka šī gada laikā varētu noslēgties vēl astoņi projekti.


Vēlēšanu gada pirmajā mēnesī, salīdzinot ar pērnā gada janvāri, trim no sešām Saeimā pārstāvētajām
partijām saziedoto līdzekļu apjoms
ir audzis. Kopumā šā gada janvārī 12. Saeimā ievēlētajām partijām saziedotie 67 tūkstoši eiro ir mazāk, nekā politisko spēku kasēs ieripoja pērnajā janvārī. Visvairāk ziedojumu saņēmusi "Saskaņa".


Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā šī gada janvārī
ievērojami palielinājies atalgojums
, turklāt augstas intensitātes nodaļas māsa par darba samaksu saņem līdz pat 55% vairāk nekā pērn. Tikmēr "Aizliegtais paņēmiens"
noskaidrojis
, ka Sociālās aprūpes centra "Rīga" filiāles Kapseļu ielā bērniem ilgstoši doti spēcīgi un atkarību izraisoši trankvilizatori.


Biedrība "Latvijas Ceļu būvētājs"
aicinājusi
premjeru Māri Kučinski iespējami ātrāk viest skaidrību par to, kā ceļu būvi un remontdarbus finansēs pēc Eiropas Savienības fondu finansējuma beigšanās 2020. gadā. Biedrība norāda, ka tieši fondi ''gadiem ilgi ir turējis nozari virs ūdens''.


Ja krīti panikā par rītdienas mīlētāju dienu, droši smelies "Tasty"
padomus
. Būtiski savas otrās pusītes sveikšanu sākt jau no paša rīta ar kādu kārdinošu recepti. Bet vēlāk prezentē savu ideju apciemot kādu no
šiem
vispasaules festivāliem.
Dienas versija:
Kā gan Jeruzalemei izdodas piesaistīt pasaules izkliedēto uzmanību,
vaicā
Lolita Tomsone. Kāpēc problēmas risinājums ir pa rokai cilvēkiem, kuri no Tuvajiem Austrumiem dzīvo ļoti tālu? "Ja jums liekas, ka te kaut ko var viegli atrisināt, varbūt jūs slimojat ar Jeruzalemes sindromu un jūtaties kā Dievs. Izraēlas rakstnieks A. B. Jošua apgalvo, ka vecpilsēta vispār jāsargā ticīgajiem, kuriem nav nevienas svētvietas sablīvētajā kvadrātkilometrā, – budistiem, hinduistiem un sikhiem," raksta Tomsone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!