Foto: LETA

Lai gan vara Rīgas pašvaldībā paliek iepriekšējās rokās, tomēr pēc šīm vēlēšanām Rīga ir ieguvusi daudz spēcīgāku, motivētāku un agresīvāku opozīciju, sacīja domnīcas "Providus" pētniece Iveta Kažoka.

""Saskaņa"/"Gods kalpot Rīgai" ("Saskaņa"/GKR) ir saglabājusi varu domē, taču nākamajā sasaukumā jutīsies daudz nekomfortablāk - ne tikai tāpēc, ka zaudēti vairāki mandāti, bet arī tāpēc, ka opozīcija kļuvusi pavisam cita, tā būs daudz aktīvāka par iepriekšējo. Domes vadībai būs jādomā, kā pierādīt, ka viņi strādā visu rīdzinieku labā," sacīja Kažoka.

Pētniece norādīja, ka lielā mērā sliktos "Vienotības" un Nacionālās apvienības rezultātus Rīgā noteica tieši tas, ka iepriekšējā Rīgas domes sasaukumā šo partiju veidotā opozīcija bija neaktīva un nepamanāma. Kažoka piebilda, ka šāds rezultāts "Vienotībai" nav labs signāls pirms nākamgad paredzētajām Saeimas vēlēšanām.

Kažoka piebilda, ka otrās vēlēšanas pēc kārtas Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) nav izdevies pārvarēt 5% barjeru un iekļūt Rīgas domē. "Tam vajadzētu raisīt ZZS pārdomas par savu piedāvājumu Rīgai," skaidroja pētniece.

Kažoka sacīja, ka otrās vēlēšanas pēc kārtas parāda arī tendenci "Saskaņas"/GKR apvienībai zaudēt vēlētāju atbalstu - atbalsts "Saskaņai" mazinājās Saeimas vēlēšanās, bet apvienībai šajās pašvaldību vēlēšanās. "Tas liek uzdot jautājumus par šīs partiju apvienības nākotni, raudzīties, cik "sacementēta" ir šī apvienība, strādājot daudz nekomfortablākos apstākļos," piebilda Kažoka.

Pašreizējam Rīgas domes vadošajam politiskajam spēkam "Saskaņa"/GKR varētu būt izdevies saglabāt vairākumu galvaspilsētas domē, tomēr tas, visticamāk, zaudējis būtisku deputātu mandātu skaitu pašvaldībā, liecina jaunākie Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati.

Pēc balsu saskaitīšanas 149 iecirkņos no kopumā 158 šis politiskais spēks saņēmis 51,4% atbalstu. Tas nozīmē, ka "Saskaņa"/GKR nākamajā Rīgas domes sasaukumā varētu iegūt 33 deputātu mandātus. Iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās, kurās galvaspilsētas domē kopumā tika ievēlētas trīs partijas, "Saskaņa"/GKR saņēma 58,54% balsu, kas ļāva tai tikt pie 39 mandātiem.

Kā liecina provizoriskie vēlēšanu rezultāti, Rīgas domē kopā ar "Saskaņu"/GKR varētu būt ievēlēti politiskie spēki no vēl četriem sarakstiem - Latvijas Reģionu apvienības (LRA) un "Latvijas attīstībai" (LA) apvienotā saraksta, kas saņēmis 13,46% vēlētāju atbalstu, Jaunās konservatīvās partijas (JKP) ar 13,26% vēlētāju atbalstu, nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) ar 9,13% atbalstu un "Vienotības" ar 6,15% atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!