Šonedēļ prioritārajās grupās esošo cilvēku vakcināciju pret Covid-19 uzsāka ģimenes ārsti. Attiecīgi pieauguši arī vakcinācijas tempi, tomēr arvien ir daudz neskaidrību gan par kārtību, kādā pacienti var pieteikties vakcinācijai, gan par paša vakcinācijas procesa organizēšanu. Atbildes uz neskaidrajiem jautājumiem meklējām raidījumā “Spried ar Delfi”. Ģimenes ārstu un Imunizācijas valsts padomes locekli Aini Dzalbu iztaujāja Aigars Lazdiņš un Dita Vinovska.

Dzalbs atklāja, ka vēl vakar vakcinējis pret Covid-19 kāda sociālās aprūpes centra klientus un darbiniekus – kopumā šajā centrā vakcinēti 22 cilvēki, kuru vakcinēšanai izlietoti divi flakoni “AstraZeneca” ražoto vakcīnu. Tādējādi no katra flakona iegūtas 11 vakcīnas devas, kas, pēc ārsta stāstītā, atbilst ražotāja norādījumiem.

“Ģimenes ārstam praksē, kura nodarbojas ar vakcināciju, ir šis te pacientu saraksts, kuri vēlas vakcinēties, un, ja mums ir tāda situācija, ka devas paliek pāri, tad mēs mēģinām apzvanīt un uzaicināt šodien un tūlīt pat nākt uz vakcināciju,” jautāts, kas notiek ar pāri palikušajām vakcīnu devām, skaidroja Dzalbs. Proti, jau pierakstot pacientus uz vakcināciju viņiem tiekot jautāts, vai vajadzības gadījumā viņi spēs neilgā laikā ierasties uz vakcināciju.

“Ja mēs nevaram ātri un operatīvi atrast kādu no tās pašas prioritārās grupas, mēs aicinām pacientu no nākamās,” norādīja ģimenes ārsts, uzsverot, ka patlaban, kad ir problēmas ar vakcīnu pieejamību, noteikti nebūtu pieļaujama to iznīcināšana. Tādēļ, viņa skatījumā, atsevišķos gadījumos, piemēram, kad vakcinācija notiek ārpus ģimenes ārsta prakses vietas un nav zināms, vai uz pāri palikušajām vakcīnas devām pretendē kāds prioritārajām grupām piederošs pacients, būtu pieļaujama šo devu izmantošana jebkuram interesentam.

Piedāvājam noskatīties raidījuma nozīmīgākās epizodes:

Dzalbs atklāja savus novērojumus, vakcinējot kāda sociālās aprūpes centra iemītniekus un darbiniekus. Viņš secinājis, ka labākais skeptiķu pārliecināšanas līdzeklis varētu būt paziņu un kolēģu pieredze – .

Dzalbs, kurš ir arī Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas loceklis dalījās savās pārdomās un novērojumos par vakcinācijas pakalpojumu pieejamību, kā arī atklāja dažus no iemesliem, kādēļ daudzi ģimenes ārsti nesteidz iesaistīties iedzīvotāju vakcinācijā pret Covid-19 – un 09:52.

Ģimenes ārsts neslēpa – patlaban pieprasījums pēc vakcinācijas pret Covid-19 pārsniedz pieejamo vakcīnu daudzumu. Tas ietekmē arī vakcinācijas tempu – .

Dzalbs skaidroja, kādēļ par vienu no robežšķirtnēm, nosakot prioritāri vakcinējamo cilvēku grupas, izraudzīts vecums – .

Viņš izteica savu versiju par to, vai ir iespējams prognozēt, kad Latvija sasniegs pūļa imunitāti pret Covid-19 – .

Dzalbs arī argumentēja, kādēļ aizvadītajā gadā uz Imunizācijas valsts padomes sēdi tika aicināti kompānijas “AstraZeneca” pārstāvji –

Viņš neslēpa, ka uzskata, ka ģimenes ārstiem būtu regulāri jāatjauno zināšanas par vakcināciju. Izklāstot savas domas par ārstiem, kas pievēršas alternatīviem uzskatiem, kas saistīti, piemēram, dziedniecību, Dzalbs norādīja, ka uz to vajadzētu reaģēt ārstu profesionālajām organizācijām – un 30:59.



Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!