Foto: Midjourney/DELFI
"Nauda nebija domāta, lai labāk izdara savu darbu, bet tiešām kā pateicība, jo tieši šis ārsts mani "neatšuva", kad pārējie pateica, ka neko nevar izdarīt," stāsta paciente, kura vienā reizē naudu, bet citā dāvanu karti paslidinājusi zem dokumentu kaudzītes, ko tālāk nodevusi ārstam tieši pirms operācijas. Tā viņa darījusi vairākkārt – pirmo reizi pirms aptuveni desmit gadiem, bet pēdējo 2022. gadā. "Es vēl nebiju pilngadīga, mana mamma to vēlējās. Pati jutos ļoti neērti, to darot," viņa piebilst.

Iemesli, kāpēc pacienti aizvien izvēlas ārstiem pasniegt "aploksni", ir dažādi, un daudzi no tiem norāda uz sabiedrībā aizvien pastāvošu spiedienu tā rīkoties. Raksta tapšanas laikā portāls "Delfi" uzrunāja vairākus pacientus, un citu starpā izskanēja uzskati, ka "pateicības" došana ir attaisnojama, ja ārsts izrādījis īpašu attieksmi.

"Vai tad tu nesaproti, ka ārsts gaida naudu?"

Starptautiskās pretkorupcijas organizācijas "Transparency International" publicētie Korupcijas uztveres indeksa 2023. gada rezultāti rāda, ka Latvijas rādītāji ir uzlabojušies, taču no pārējām Baltijas valstīm aizvien atpaliekam. Portālam "Delfi" "Sabiedrības par atklātību – "Delna"" direktore Inese Tauriņa norādīja, ka Latvijas progress cīņā ar korupciju ir lēns un, ņemot vērā valdības rīcības plānu, stagnācija varētu saglabāties arī turpmāk.

Arī 2023. gada "Eirobarometra" aptaujas rezultāti atklāj, ka 4% respondentu nācies maksāt papildus, pasniegt vērtīgu dāvanu ārstam vai medicīnas māsai vai veikt ziedojumu slimnīcai. 23% no aptaujātajiem Latvijas iedzīvotājiem norādījuši, ka, lai saņemtu valsts pakalpojumus, pasniegtu naudu, 49% – dāvanu, bet 30% veiktu kādu pakalpojumu. Tas nozīmē, ka liela daļa aizvien ir gatava iesaistīties koruptīvās darbībās.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!