Foto: LETA

Lai arī Latvija dažādos veidos palīdz Ukrainai cīņā ar Krievijas armiju, kas neprovocēti tajā iebruka 24. februārī, Latvija nav piešķīrusi Ukrainai 560 miljonus eiro, lai tā varētu iegādāties ģeneratorus sabiedriskā medija vajadzībām, pretēji kādā populārā prokrieviska rakstura "Telegram" kanālā apgalvotajam.

"Telegram" kanālā, kuram seko vairāk nekā 300 000 cilvēku, rakstīts, ka Latvija plānojot piešķirt 560 miljonus eiro, lai Ukrainas sabiedriski mediji varētu iegādāties ģeneratorus savas darbības nodrošināšanai.

Patiesībā Latvijas valdība šī gada 13. decembrī lēma par 559 640 eiro piešķiršanu Ukrainas sabiedriskajam medijam, lai tas varētu iegādāties ģeneratorus. Šī summa ir 1000 reizes mazāka nekā tā, kura norādīta "Telegram" kanālā.

Tāpat jāizceļ, ka šāds lēmums pieņemts, atsaucoties Ļvivas deklarāciju, kuru parakstījusi Latvija, Čehija, Igaunija, Ungārija, Lietuva, Moldova, Polija, Rumānija, Slovākija un Ukraina. Šī deklarācija paredz izveidot īpašu fondu kultūras mantojuma un mediju aktivitāšu atbalstam Ukrainā, nodrošināt visu iespējamo atbalstu Ukrainas medijiem, kuri turpina nodrošināt ukraiņu tautu un starptautisko sabiedrību ar ziņām, informāciju un analīzi par spīti kara radītajām grūtībām, kā arī izskatīt iespējas nodrošināt Ukrainu ar aprīkojumu, kas ir steidzami nepieciešams, lai nodrošinātu kritiskās informācijas aprites infrastruktūru darba kārtībā kara laikā.

Konkrētais "Telegram" kanāls, kurā šī viltus ziņa tika izplatīta, regulāri publicē informāciju, kas nomelno Ukrainas bruņotos spēkus, kā arī slavina Krievijas armijas prettiesiskās darbības. Tāpat šajā kanālā tiek vākti līdzekļi, lai atbalstītu "kara blogeri" Kirilu Fjodorovu, kuru martā aizturēja Valsts drošības dienests.

Saturs veidots ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu. Saturā paustie viedokļi nepārstāv Eiropas Savienības vai Eiropas Komisijas oficiālo nostāju. Eiropas Komisija nav atbildīga par saturā iekļauto informāciju.

EU fundingBECID

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!