Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs nesen apmeklēja Ukrainu, kur starp citām aktivitātēm, viņš arī saņēma apbalvojumu no sabiedriskajām organizācijām. Krievijas propagandas kanāli gan nolēma šo notikumu pavērst, apgalvojot, ka Rinkēvičs esot saņēmis neīstu apbalvojumu. "Delfi" sazinājies ar Latvijas vēstniecību Ukrainā, kur noskaidroja, ka šāds apgalvojums neatbilst patiesībai.

Konkrētajā ierakstā apgalvots, ka Rinkēvičs saņēmis neīstu apbalvojumu. Kā pamatojums šādam apgalvojumam minēts kāds 2019. gada raksts no Ukrainas medijiem.

Vēstniecībā gan portālam "Delfi" skaidroja, ka Ukrainā pastāv Nacionālā apbalvojumu padome – sabiedrisko organizāciju klasteris, kas ietver sevī vairākas organizācijas. Viņiem ir sava piemiņas zīme. Un viņi to pasniedz par nopelniem Ukrainas labā – par atbalstu Ukrainai. Šī piemiņas zīme nav valsts apbalvojums.

Piemiņas zīmes piešķiršana no sabiedrisko organizāciju puses ir ierasta prakse Ukrainā. Konkrētajā gadījumā tas uzskatāms par labas gribas žestu no Latvijas Goda konsula pēc viņa iniciatīvas, skaidroja vēstniecībā.

"Vēstniecība telefoniski sazinājās ar Pavel Cigaņuk, kurš 25.novembrī Latvijas vēstniecības telpās pasniedza prezidentam augstāk minēto piemiņas zīmi Nacionālās apbalvojumu padomes vārdā. Pavel Cigaņuk informēja, ka 2015.gadā ir izveidota cita paralēla organizācija ar nosaukumu šīs piemiņas zīmes vārdā. Un jaunizveidojums apstrīd Nacionālo apbalvojumu padomi – sabiedrisko organizāciju klasteri, sakot, ka tikai viņi ir tiesīgi pasniegt šo piemiņas zīmi," skaidroja vēstniecībā.

Diplomāti arī norādīja, ka organizāciju savstarpējās attiecības Latviju neinteresē.

"Krievijas propagandas mediji izmanto dažādas informatīvas manipulācijas iespējas, kā šajā gadījumā, kad starp dažādām sabiedriskām organizācijām pastāv domstarpības par tiesībām izmantot vienas vai otras goda zīmes nosaukumu un veidolu," atgādināja Latvijas interešu pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!