Foto: LETA
Jau kopš Krievijas brutālā iebrukuma Ukrainā sākuma interneta vidē regulāri izplatās dažādas baumas par Krievijas diktatora Vladimira Putina veselības stāvokli, tostarp par viņa iespējamo nāvi. Pēdējais šāds ziņu "vilnis" pāršalca sabiedrību oktobra otrajā pusē, taču augstu ticamības līmeni tām nevar piešķirt vairāku apstākļu dēļ.

Konkrētajā "Telegram" ierakstā tika apgalvots, ka 26. oktobrī Putinam viņa rezidencē apstājusies sirds, bet ārstiem neesot izdevies atdzīvināt. Vēstījumā detalizēti tikai uzskaitīta notikumu hronoloģija, kurā arī tika apgalvots, ka ārsti, kuri nesekmīgi centušies diktatoru atdzīvināt, tikuši ieslēgti Putina rezidencē, lai informācija neizplatītos tālāk.

Nepārbaudīts avots


Līdzīgi kā gadījumā, kad pirms pāris mēnešiem dažādi nepārbaudīti avoti ziņoja par Čečenijas prokremliskā līdera Ramzana Kadirova nāvi, arī šoreiz informācija izplatījās no dažādiem avotiem, par kuru uzticamību nav iespējams pārliecināties. Šajā reizē informācija par Putina nāvi faktiski nāca tikai no "Telegram" kanāla "General SVR", kurā jau ilgstoši tiek publicēti dažāda rakstura apgalvojumi par Putina veselības stāvokli, piemēram, ka Krievijas diktators ciešot no vēža.

Ierasti šādos gadījumos būtu jāmeklē oficiāla informācija, taču šajā reizē ir nepieciešams ņemt vērā to, ka Krievijas amatpersonu sniegtā informācija regulāri neatbilst patiesībai, tāpēc Putina nāves noliegums, kuru izplatīja Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs, nav uzskatāms par patiesu informāciju.

Daudz būtiskāks aspekts ir tas, ka ziņas par Krievijas diktatora nāvi nav apstiprinājis neviens ārvalstu medijs vai izlūkdienests. Tāpat nodevīgi klusē dažādi Kremļa opozicionāri, kuri ierasti izmantotu šo iespēju savu politisko mērķu turpināšanai.

Putins televīzijā


Tāpat Putins vairākkārt pēc savas "nāves" bijis redzams vairākās pārraidēs Krievijas televīzijā. Piemēram, aizvadītajā trešdienā jeb pāris dienas pēc ziņām par viņa nāvi, Putins bija redzams Krievijas televīzijas pārraidē, kurā runāja par kodolizmēģinājumiem.

Vairāki nepārbaudīti "Telegram" kanāli, kā arī daži eksperti gan pieļauj, ka Putins varētu izmantot dubultniekus, taču šāda informācija nav pārbaudāma. Tāpat jāatzīst, ka raidījums varētu būt ierakstīts iepriekš, taču šādu informāciju pārbaudīt nav iespējams.

Vēsturiskie piemēri


Šī nav pirmā reize, kad dažādās platformās parādās nepārbaudāma informācija, kura vēlāk izrādās nepatiesa. Šī raksta ievadā jau tika minētas baumas par Kadirova nāvi, taču tikpat bieži izplatītas dažādas baumas par nu jau mirušo "Vagner" vadītāju Jevgeņiju Prigožinu, kurš līdz savai nāvei par mirušu tika pasludināts vairākas reizes.
Jāatzīmē, ka par un ap Putina veselības spekulēts bieži, taču pērn CIP pārstāvji ASV medijiem šādas baumas noliedza, apgalvojot, ka Putina veselības stāvoklis esot ļoti labs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!