Foto: Publicitātes foto

Pēdējo nedēļu laikā vietējie dezinformatori aktīvi sākuši izplatīt apgalvojumu, ka Ministru kabineta (MK) slēgtajā daļā skatīts dokuments, kas paredzot Latvijas valdības evakuāciju krīzes gadījumā. Satiksmes ministrijā (SM) portālam "Delfi" gan atklāja, ka šāda informācija neatbilst patiesībai.

Apgalvojumiem, ka valdība "plāno bēgšanu", saknes atrodamas MK sēdē 24. oktobrī, kad sēdes slēgtajā daļā tika skatīts informatīvais ziņojums "Par lidsabiedrības AS "Air Baltic Corporation" aviopārvadājumu izmantošanu valsts apdraudējuma gadījumā".

Tādi dezinformatori kā Rūdolfs Brēmanis apgalvo, ka šis informatīvais ziņojums nozīmējot to, ka "kara gadījumā valdība muks prom pirmie". Ar Brēmaņa video, kurā šāds apgalvojums tiek pausts, vairākās platformās dažu dienu laikā iepazinušies vairāki desmiti tūkstoši cilvēku.

SM gan skaidroja, ka šāds apgalvojums neatbilst patiesībai, jo, balstoties uz iepriekšējās valdības uzdevumu, SM sagatavoja informatīvo ziņojumu par iespējām izmantot aviācijas floti ārkārtas situācijām.

"Visaptverošas aizsardzības ietvaros, jāizveido rīcības algoritmi par to, kā var izmantot gaisa kuģus, lai veiktu civiliedzīvotāju evakuāciju vai repatriāciju ārkārtas situācijās. Ziņojumā nekas nav minēts par ministru vai citu amatpersonu evakuāciju, un jebkādas citādas interpretācijas ir uzskatāmas par apzinātu dezinformāciju," skaidroja ministrijā.

Savukārt premjerministre Evika Siliņa (JV) iepriekš atklāja, ka ziņojumus tapis kontekstā ar Izraēlas un "Hamās" karu, kad ar "airbaltic" reisu no Izraēlas vajadzējis repatriēt Latvijas valstspiederīgos.

Saturs veidots ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu. Saturā paustie viedokļi nepārstāv Eiropas Savienības vai Eiropas Komisijas oficiālo nostāju. Eiropas Komisija nav atbildīga par saturā iekļauto informāciju.

EU fundingBECID

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!