Foto: Shutterstock
Pēdējā mēneša laikā gan "TikTok", gan "Facebook" vidē plašu atsaucību guvis video, kurā it kā redzams kā zivju eļļas kapsula "saēd" putuplastu. Šis video tiek izmantots, lai apgalvotu, ka zivju eļļā ir skābe, kas ir kaitīga cilvēkiem. Portāls "Delfi" sazinājās ar Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) docētāju Cilvēka fizioloģijas un bioķīmijas katedrā Eduardu Baķi, kurš paskaidroja, ka video redzamā reakcija itin nemaz nav saistīta ar skābēm.

Baķis skaidroja, ka video ir redzams šķīšanas process. Viņš to salīdzināja ar to, kā cukurs šķist ūdenī, proti, divas polāras vielas savstarpēji sāk šķīšanas procesu.

"Kāpēc dažas zivju eļļas to šķīdina, bet dažas – nē? Tas atkarīgs, kā konkrētās eļļas iegūtas un kādā formā atrodas kapsulās. Ja tās atrodas etilesteru formā, tad nudien ir tikpat nepolāras, un, zinot, ka "līdzīgs šķīst līdzīgā", putuplastu izšķīdina," skaidroja ķīmiķis.

Savukārt, ja taukskābes ir karbonskābju formā, to polaritāte ir lielāka, un nav pietiekami zema, lai izšķīdinātu putuplastu (jo – tikai līdzīgs šķīsts līdzīgā).

Baķis arī norādīja, ka organisms abas formas uzņem daudz maz līdzīgā veidā, un organisms pats etilesteru formu pārvērš vispirms karbonskābju formā pirms tālāk var metabolizēt.

"Cilvēka organismā vairāk par pusi sastāda ūdens masa. Mēs esam polāri, un nepolāras vielas mūs gluži vienkārši nevar izšķīdināt. Mēs tās absorbējam gluži tāpat kā citus taukus – pārvēršam enerģijā, nepiesātinatos taukus pie viena organisms var pārvērst "nekaitīgajā holesterīnā"," skaidrojumu noslēdza Baķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!