Foto: Zemnieku saimniecības "Lemuri" saimnieks Artūrs Ditļa. Publicitātes foto

Kā veiksmīgi attīstīties, augot līdzi tehnoloģijām un izmantojot minimālu darbinieku skaitu, "LATRAPS spēka stāstu" ietvaros stāsta Isnaudas pagastā bāzētā lauksaimniecības uzņēmuma īpašnieks Artūrs Ditļa.

Artūrs jau daudzus gadus strādā lauksaimniecības nozarē. Viņš pa šo laiku uzkrājis vērtīgu pieredzi, ko arvien pielieto ikdienā, un šobrīd audzē graudaugus aptuveni 320 hektāru platībā. SIA "Lemuri" dibināta 2012. gadā, un lēmums reģistrēt uzņēmumu tolaik nācis, pateicoties ļoti loģiskai notikumu gaitai un ģimenes tradīcijām.

"Man šķita ļoti likumsakarīgi turpināt šo ceļu, jo vecvecāki strādāja lauksaimniecības nozarē un vecāki turpināja. Tā kā es dzīvoju kopā ar vecākiem, tiku automātiski iesaistīts," saka Artūrs. Viņš atminas, ka vēl krietni pirms graudkopības uzsākšanas, jau pašā tūkstošgades sākumā, strādājis mājās, apkārtnes iedzīvotājiem kā pakalpojumu piedāvājot kartupeļu rakšanu. Tā ar laiku nonākts pie lēmuma par graudaugu kultūru ieviešanu apstrādājamajos laukos un uzņēmuma dibināšanu.

Graudaugu pamatkultūras – stabila vērtība

"Laika gaitā esam izmēģinājuši diezgan daudz dažādu graudaugu kultūru," atzīst Artūrs, "taču no daudziem eksperimentiem beigās esam atteikušies, jo no pamatkultūrām ir lielāks ieguvums un tās ir vieglāk uzturēt."

Artūra laukos ir audzis ziemas rapsis, ziemas kvieši, vasaras rapsis un arī vasaras kvieši, tāpat arī pupas un mieži. Pēc augsnes ielabošanas laukos nu atkal zied rapsis, kas, pēc lauksaimnieku vārdiem, ir visienesīgākā kultūra. Arī ziemas kvieši ir pārbaudīta vērtība. Pupas nav noturējušās godam, tajās sametušies kaitēkļi, zirņiem bijusi tendence sagulties, tādēļ tos bija sarežģīti nokult. Pēc eksperimentiem ar dažādām graudaugu kultūrām uzņēmums atgriezies pie pārbaudītām vērtībām, kas nodrošina lielāku efektivitāti un ienesīgumu.

Izaicinoši mainīgā finanšu un dabas pasaule

"Vislielākais izaicinājums, protams, arvien ir krasas cenu svārstības izejvielām, degvielai, mēslojumam," piekrīt Artūrs. "Mēs nevaram plānot uz priekšu nepieciešamo apgrozāmo līdzekļu daudzumu. Reizēm notiek tā, ka mēs iegādājamies nepieciešamo, sākam procesu, bet nākamajā gadā rudens iepirkuma cenas ir zemas, un tad sanāk, ka ieguldījums pret tā brīža ieguvumu ir absolūti neproporcionāls. Mainīgi apstākļi vienmēr ir eksistējuši, bet līdz šim svārstības nebija tik vērā ņemamas kā pēdējos gados kopā ar pandēmiju un karu Ukrainā," piebilst Artūrs. "Piemēram, šobrīd biržas cenas dienas laikā var mainīties par 20 eiro, pirms Covid-19 tā nebija. Visi pasaules notikumi ir raisījuši grūti kontrolējamu ķēdes reakciju."

Vaicāts, vai SIA "Lemuri" nepieredz citos uzņēmumos aktuālos izaicinājumus saistībā ar darbaspēka nepietiekamību, Artūrs dalās savā pieredzē par pragmatisku un inovācijās vērstu pieeju. "Es cenšos saplānot visu tā, lai varētu darboties patstāvīgi, bez darbiniekiem. Izņēmuma gadījumos piesaistu kādus sezonālos strādniekus, bet, tā kā esam tendēti uz tehnoloģijām, mēs cenšamies minimizēt darbaspēku kā tādu.

Tehnoloģijas roku rokā ar lauksaimniecību

Uzņēmuma īpašnieks Artūrs ir ieinteresēts dažādās tehnoloģijās un dzīves laikā apguvis vairākas prasmes, ko nu iespējams pielietot uzņēmuma darbībā un optimizācijā. Viņš agrāk ieguvis izglītību autotransporta jomā kā mehāniķis, lauksaimniecības uzņēmējdarbībā un pat mārketinga vadībā. Artūrs uzsācis studēt arī programmēšanu, taču programma nav bijusi pārāk aizraujoša, un, aizvadījis aptuveni pusi no studijām, viņš turpināja apgūt IT lietas pašmācības ceļā. Prioritāte, protams, vienmēr bijusi lauksaimniecība un tās ietvaros – labāko tehnoloģiju izvēle, lai darbu padarītu maksimāli efektīvu un ražīgu.

"Kādas tehnoloģijas izmantojam? Precīzu kaisīšanu, precīzu miglošanu ar GPS palīdzību. Dati ir pieejami agronomijas aplikācijā, kur var visu izrēķināt, precīzi plānot atlikumus, izstrādāt maršrutus," aizrautīgi stāsta uzņēmuma īpašnieks. "Es izstrādāju maršrutu tā, lai nerastos situācija, ka man pietrūkst 10–20 litru ūdens nepieciešamajiem darbiem, lai lieki nav jābraukā turp un atpakaļ. Tātad visu saplānoju, izdrukāju tabulas, ņemu līdzi traktorā un vienkārši strādāju pēc maršruta."

Tehnoloģiskā uzņēmuma puse ir Artūra gods un lepnums. Viņš priecājas, ka nav jābrauc projām darba meklējumos, ka var strādāt tepat uz vietas un turēt godā ģimenes mantojumu, nododot to no paaudzes paaudzē. Uzņēmumu cerēts līdzīgā veidā nākotnē nodot arī tālāk un turpināt tradīciju.

Entuziasms kā dzinējspēks

Lielākā enerģija, kas nepieciešama, lai darbotos lauksaimniecībā un plānotu katru jauno sezonu, Artūra vārdiem, nemaz nav saistīta ar lauksaimniecību. "Entuziasms uzņēmumā ir galvenais dzinējspēks. Ir interesanti pētīt un domāt, kur mēs vēl kaut ko varam sasniegt, iet uz priekšu. Lauksaimniecība ir pamatnozare, bet man ir arī citas idejas," viņš saka. Tā paralēli graudkopībai SIA "Lemuri" pamazām plāno attīstīt papildu darbības virzienus, un ideju patiešām ir daudz!

Artūrs ārpus graudkopības nodarbojas ar 3D drukātu modeļu ražošanu un tikko ir realizējis noderīgu projektu. "Man ir zināšanas rasēšanā. Tādēļ es varu piedāvāt lauksaimniekiem drukāt un arī sev drukāt dažādus graudkopības iekārtu elementus. Tagad ir palielināts pieprasījums tieši pēc zobratiem un citiem elementiem, kuriem ir tendence tikt aplauztiem un sabojātiem, īpaši tādiem, kur kopējais mehānisms ir ļoti dārgs. Nelielu detaļu kopējā mehānisma salabošanai var iegādāties par 10–15 eiro. Ja mehānisms izmaksā 400 eiro, loģiski, ka lētāk būs uzrasēt detaļu un izdrukāt."

Uzņēmums domā arī par starptautiskās vides iekarošanu un tic, ka eksporta kontekstā ir vērts attīstīt jaunu darbības virzienu, kas varētu būt rotaļlietas. Arī šī ideja ir procesā, taču pagaidām vēl nav prioritāte.

Viss virzās uz priekšu

Nākotne, Artūra vārdiem, ir vienkārša, jo ir skaidrs, kas ir jādara un uz kuru pusi jāattīstās. Ir jāstrādā pie efektivitātes celšanas un pievienotās vērtības veidošanas ražošanas procesos. Šajā ceļā liela nozīme ir tehnikai, un tai Artūrs velta daudz uzmanības, katru gadu ieguldot līdzekļus jaunās iekārtās.

Uzņēmuma īpašnieks ir pārliecināts, ka tehnikai nevajag ļaut nolietoties. Ik pēc trim gadiem Artūrs cenšas uzņēmumā nomainīt visu, tai skaitā miglotājus, minerālmēslu izkliedētājus utt. Vecā tehnika tiek pārdota, kad katram agregātam vēl ir ļoti laba tirgus cena.

"Pēc trim gadiem lauksaimniecības tehnika vēl nav ne nolietota, ne jauna, tā vērtējama kaut kur pa vidu. Ir izdevīgāk pārdot šīs mašīnas, jo tādām nav vajadzīgs remonts, nav vajadzīgi mehāniķi. Tehnika nedrīkst atrasties dīkstāvē, mēs visu laiku strādājam, bez pārtraukumiem. Nav remontu, un nav situāciju, ka uz tīruma kaut kas nolūst. Tā ir efektivitāte," lepojas Artūrs.

Rezultāts pēc paveiktā ir gandarījums

Tehnoloģiju izmantošana, jaunu ideju radīšana, kā arī virzīšanās uz attīstību no visa piedzīvotā Artūram rada vislielāko gandarījumu un ir caurvijusies katram uzņēmuma pastāvēšanas gadam, kaut gan ceļš nekad nav bijis viegls.

"Kad dibinājām uzņēmumu, mums nebija ne zināšanu, ne resursu," atzīst Artūrs. "No vecākiem un vecvecākiem paņēmu nomā zemi, 27 hektārus. Vecāki joprojām ir LATRAPS biedri ar savām saimniecībām. Es kā jauns lauksaimnieks sāku no nulles. Atceros, ka bija nepieciešami lieli ieguldījumi, 250 000 eiro bez PVN, tajā laikā tā bija milzu summa. Es, pateicoties LATRAPS, piedalījos jauno lauksaimnieku projektā, kur varēju saņemt atbalstu 80% apmērā."

Uzņēmums ir krietni paplašinājies, ar piepirkto zemi SIA "Lemuri" rīcībā šobrīd ir 320 hektāru, un tiek risinātas sarunas par papildu 50 hektāru zemesgabala iegādi lauksaimniecības paplašināšanai. Nākotne pamazām nes iespējas, attīstību un jaunu iedvesmu turpināt strādāt.

Vaicāts, kā raksturotu lauksaimnieka būtību, Artūrs atbild kodolīgi: "Tā, manuprāt, ir darbošanās kopīgiem spēkiem, lai pasaulē kopumā kļūtu labāk."

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!