Foto: PantherMedia/Scanpix

Daugavpils pašvaldības uzņēmuma "Daugavpils siltumtīkli" kukuļošanas lietā apcietinātais uzņēmējs un miljonārs Jānis Sprinovskis jau iepriekš nonācis mediju uzmanības lokā - viņš saistīts ar dažādiem mazo HES projektiem, bijušā ekspremjera Andra Šķēles biznesa interesēm un figurējis Latvijai sāpīgajā šķīrējtiesas procesā, kurā valsts zviedru vēja parku attīstītājiem zaudēja 1,6 miljonus latu.

Skaļākā lieta, kurā figurējis Sprinovskis, ir saistīta ar Latvijas zaudējumu starptautiskajā šķīrējtiesas procesā - 2003.gadā Latvija zaudēja SIA "Windau" īpašniecei, Zviedrijas kompānijai "Nykomb Synergetics Technology Holding AB" ("Nykomb") 1,6 miljonus latu, kā arī bija spiesta maksāt dubulto tarifu par "Windau" saražoto elektroenerģiju.

"Nykomb" starptautiskajā arbitrāžā iesniedza prasību pret Latvijas valsti saistībā ar dubultā tarifa nepiemērošanu Bauskas koģenerācijas stacijai. Prasības summa bija 8 220 000 latu, tika prasīta arī kavējuma nauda, iepriekš rakstīja mediji.

Mediji tolaik vēstīja, ka "Windau" prezidents Sprinovskis piedraudējis "Latvenergo" sūdzēt tiesā, jo uzņēmums neievēro likumā noteikto normu, ka elektroenerģija ir jāpērk par dubulto tarifu. Uzņēmumam uzradās vēl viens aizstāvis, toreizējais premjers Andris Šķēle un tāpēc 1999.gadā novembrī Ekonomikas ministrija pēc premjera rezolūcijas izstrādāja, valdība pieņēma un Privatizācijas aģentūra uzdeva noslēgt līgumu starp "Windau" un "Latvenergo".

Līgums paredzēja, ka Bauskas koģenerācijas stacijā saražotā elektroenerģija jāiepērk par dubulto tarifu. Ar šo nemierā bija Saeimas opozīcijas deputāti, kuri vērsās Satversmes tiesā, kura valdības lēmumu atzina par neatbilstošu Satversmei. 2001.gadā "Windau" īpašnieks iesniedza prasību Stokholmas arbitrāžā.

Sprinovska vārds saistīts arī ar mazo HES projektiem. Piemēram, laikraksts "Dienas bizness" nesen rakstīja par privātos elektrostaciju īpašniekiem, secinot, ka viens no interesantākajiem privātiem uzņēmumiem, kas parādās teju starp visu veidu elektroenerģijas ražotājiem kā pastarpināts īpašnieks, ir "BK Enerģija".

Laikraksts vēstīja, ka no 2002.gada "BK Enerģija" dalībnieku sarakstā ir Sprinovskis. Valdes locekļa amatu šajā uzņēmumā ieņēmis arī Sorokins, kurš tagad, pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, arī ir apcietināts Daugavpils siltumtīklu lietā. Sorokins "BK Enerģija" valdes locekļa amatā bijis no 2010.gada līdz 2011.gada septembrim. Sorokins tagad nodarbojas ar SIA "Rapsoil" vēja parka projekta attīstīšanu Liepājā. Līdz 2006. gadam SIA "Rapsoil" īpašnieks bija Sprinovskis, liecina Uzņēmumu reģistrā redzamā informācija.

Sprinovskis bijis arī viens no uzņēmuma "Rets investīcijas" līdzīpašniekiem, firmai piederēja Grobiņas vēja parks, kurš izsenis saistīts ar Šķēles ģimenes biznesa interesēm. "Rets investīcijas" savulaik piederēja kādai ārzonas firmai - "Hollyoak Holdings Ltd" (HHL) un arī šo firmu saistīja ar Šķēles ģimeni. Sprinovskis tā sauktās digitālās televīzijas krimināllietas ietvaros savulaik tiesā liecināja par to. Vēlāk "Rets investīcijas" tika sadalīts vairākos citos uzņēmumos.

Jau vēstīts, ka saistībā ar Daugavpils pašvaldības amatpersonu kukuļošanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizvadītajā piektdienā veica kratīšanu pašvaldības akciju sabiedrības "Daugavpils siltumtīkli" administrācijā. Pirmdien aģentūra LETA ziņoja par trim apcietinātajiem - Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieku Vjačeslavu Širjakovu, kā arī SIA "Batergo" valdes locekli Gintu Sorokinu un uzņēmuma dalībnieku Jāni Sprinovski.

Aizturēto vārdus apliecināja to advokāti. Par lietas būtību gan neviens informāciju nesniedz – KNAB saka, ka lietu vēl izmeklē un par to runāt ir pāragri, advokāti atrunājas ar parakstu par informācijas neizpaušanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!