Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (K) nosūtījusi aicinājumu Latvijas Universitātei (LU), lūdzot anulēt 1998. gadā piešķirto LU goda biedra statusu bijušajam Ventspils mēram Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij"), izriet no ministres rakstītā saziņas vietnē "Twitter".

Šāds lēmums pamatots ar tiesībsargājošo iestāžu apsūdzībām un uzsāktiem kriminālprocesiem pret Lembergu.

Pats Lembergs, tviterī atbildot bijušajai deputātei Lolitai Čigānei, salīdzinājis vēršanos pret viņu ar "Austrumu totalitārismu".

"Delfi" jau vēstīja, ka LU Senāts nevarēja vienoties par goda biedra statusa anulēšanu Lembergam.

Kā portālam "Delfi" norādīja LU rektors Indriķis Muižnieks, uz lēmuma projekta pamatojuma nepilnībām diskusijā par šo jautājumu norādījuši vairāki senatori.

Pēc precīzāka lēmumprojekta pamatojuma sagatavošanas Senāts jautājumu var skatīt atkārtoti, norāda Muižnieks, prognozējot, ka "ilgi nebūs jāgaida".

"Jebkurš Senāta lēmums ir jāpieņem ar juridiski korekti sagatavotu argumentāciju, lielākā daļa senatoru balsojumā atturējās, kas nozīmē, ka viņi nav balsojuši ne "par", ne "pret" šādu priekšlikumu, citiem vārdiem – kad būs sagatavots juridiski precīzs lēmumprojekta pamatojums, tad arī Senāts var atgriezties pie šī jautājuma vēlreiz," paudis Muižnieks.

Reaģējot uz šādu Senāta lēmumu, no amata atkāpās tā priekšsēdētājs Kristaps Jaundzems.

Nākamā kārtējā LU Senāta sēde plānota 25. aprīlī.

Jau vēstīts, ka marta sākumā LU Senāts lēmis anulēt LU goda doktora grādu Eiropas Savienības sankcijām pakļautajam miljonāram Pjotram Avenam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!