Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tikai pēc 45 amatā pavadītām dienām no amata atkāpusies Lielbritānijas premjere Liza Trasa, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Premjerministre sacīja, ka viņas pēctecis tiks ievēlēts toriju līderu konkursā, kas tiks pabeigts nākamajā nedēļā.

Konservatīvas partijas deputāti mudināja Trasu atkāpties pēc vairākām politiskām neveiksmēm, tostarp finanšu ministra atlaišanas, kā arī pēc lielākās daļas viņas ekonomikas politikas atsaukšanas.

Trasas pavadītais laiks premjeres amatā būs īsākais Lielbritānijas vēsturē.

Uzrunā Trasa atzina, ka nespēs īstenot to politiku un ieceres, kuru dēļ viņu atbalstīja Konservatīvā partija. Trasa sacīja, ka paliks šajā amatā, līdz partijas nākamais līderis oficiāli tiks pasludināts par premjeru.

Opozīcijā esošās leiboristu partijas līderis Kīrs Starmers mudināja tūlītēji rīkot jaunas vēlēšanas.

Aizvadītajās nedēļās un dienās Trasas valdību apvija vairākas politiskās neveiksmes, kas veicināja bažas par to, cik ilgi viņa spēs noturēties ietekmīgajā amatā. Pagājušajā nedēļā Trasa atlaida finanšu ministru Kvasi Kvartengu, kuru aizstājis Džeremijs Hants. Savukārt Hants atsaucis teju visus Trasas valdības iepriekš izziņotos ekonomikas politikas plānus. Trešdien no amata atkāpās kabineta ministre Suella Bravermane un balsojums parlamentā pārvērtās haosā, izskanot apsūdzībām par "iebiedēšanu".

Šie un citi notikumi lika secināt, ka Trasai būs grūti palikt premjeres amatā un ka viņas atkāpšanās nu vairs ir tikai laika jautājums. Jau iepriekš vairāki toriju politiķi aicināja premjeri atkāpties, un ceturtdien Trasa šo soli bija spiesta spert.

Lielbritānijas medijs "Sky News" vēsta, ka Hants negrasās piedalīties cīņā par toriju līdera amatu. Kā galvenie favorīti kļūšanai par nākamo premjeru tiek uzskatīti Riši Sunaks, Penija Mordaunta un pat ekspremjers Boriss Džonsons.

Trasa pārspēja Sunaku aizvadītajā cīņā par toriju līdera godu, un septembrī kļuva par Lielbritānijas premjeri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!