Foto: DELFI Aculiecinieks
Somijā, atrodoties tuvu maznodrošinātā un bezdarbnieka statusam, saskāros ar interesantu organizāciju – "EKYT ry". Tulkojumā – "Reģistrētās bezdarbnieku biedrības dienvidu nodaļa".

Šo organizāciju izveidoja paši bezdarbnieki, lai atvieglotu savu stāvokli. Tā radās pirms septiņpadsmit gadiem Kotkas pilsētā. Vēlāk tādas biedrības tika organizētas visās Somijas pilsētās.

Pilsētas pašpārvaldes, pārliecinoties par to nozīmīgumu, piešķīra nepieciešamās telpas. Te var ienākt bezdarbnieks, maznodrošinātais, arī pensionārs, sasildīties, padzert par velti kafiju, palasīt avīzi. Pieejami vairāki datori. Piereģistrētie bezdarbnieki var nodarboties ar adīšanu, šūšanu un citiem rokdarbiem. Viņu veikumu var turpat nopirkt. Šī nauda aiziet kafijai, cepumiem, cukuram un pienam, arī ziepēm, tualetes papīram un uzkopes lietām. Biedrība organizē somu valodas un rokdarbu kursus, nereti arī ekskursijas, sniedz neoficiālus tulka pakalpojumus iebraucējiem no citurienes. Pārsvarā tas nepieciešams krievu valodā runājošiem. Brīvprātīgie tulki iet ar viņiem uz sociālo dienestu, poliklīniku, slimnīcu, banku.

Pirms astoņiem gadiem Haminas Evaņģēliski Luteriskā baznīca biedrībai atļāva izmantot savas telpas pusdienu gatavošanai un maznodrošināto ēdināšanai. Baznīca par telpu īri, ūdeni, elektrību un siltumu naudu neprasa. Faktiski trīs reizes nedēļā šeit satiekas visi vientuļie vai tie, kas grib vienkārši parunāt. Pusdienas pēc Somijas standartiem maksā lēti. Tikai trīs eiro un tu tiec pie silta ēdiena, vismaz trīs veida salātiem, cepumiem, sviestmaizēm ar sieru. Ir kafija, tēja, piens, sulas. Es, piemēram, izdzēru trīs tases kafijas un apēdu divus tortes gabalus. Todien bija torte par godu ēdnīcas pastāvēšanas astotajai gada dienai.

Ēdnīcā un "EKYT ry" atbalsta punktā strādā paši bezdarbnieki. Par to viņi bez pensijas vai pabalsta vēl saņem deviņus eiro dienā. Arī organizācijas vadība, nu jau divus gadus nesaņem atsevišķu algu, bet strādā uz tiem pašiem noteikumiem. Krīze ir jūtama arī bagātajā Somijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!