Foto: LETA

Eiropas Savienības (ES) parlamentārieši piektdien Rīgā notikušajā Saeimas rīkotajā ārpolitikas un drošības konferencē vēlreiz apliecinājuši savu nelokāmo atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei.

Konferencē pieņemtajos secinājumos parlamentārieši nosoda Krievijas veikto Krimas okupāciju un aneksiju, tādējādi pārkāpjot ANO hartu, starptautiskās tiesības un savas saistības, tostarp Helsinku Nobeiguma aktu. Tāpat parlamentārieši pauž nopietnas bažas par Krimas tatāru un ukraiņu kopienas cilvēktiesību situāciju, kas ir pasliktinājusies.

ES parlamentu deputāti arī nosoda Krievijas veikto hibrīdkaru Ukrainas austrumu reģionos, kā arī aicina pilnībā īstenot Minskā panākto nolīgumu un mudina nekavējoties pārtraukt visas militārās darbības.

Konferences gala secinājumos arī uzsvērts, ka ilgtspējīgu un mierīgu risinājumu konfliktam Doņeckas un Luhanskas reģionos var sasniegt tikai ar politiskiem līdzekļiem un diplomātiskām sarunām.

Parlamentārieši arī pauduši savu atbalstu, lai izstrādātu kopēju ES komunikācijas stratēģiju, kas ļautu ES efektīvi cīnīties pret propagandu.

Saeimas rīkotajā ārpolitikas un drošības konferencē pulcējas vairāk nekā 300 ES parlamentārieši, augstas ES un NATO amatpersonas, kā arī starptautiska līmeņa ārlietu eksperti, bet vienlaikus Rīgā notiks arī ES valstu ārlietu ministru neformālā jeb tā dēvētā Gimnihas sanāksme.

Starpparlamentārā konference par kopējo ārpolitiku un drošības politiku, kā arī kopējo drošības un aizsardzības politiku ir viens no sešiem Saeimas rīkotajiem pasākumiem Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!