Foto: ČetrasSezonas.lv
Lielo ogu avokado tā krēmīguma dēļ mēdz dēvēt par sviesta augli. Vērtīgo augli (kas botāniski ir oga ar vienu sēklu) audzē Vidusjūras klimatā visā pasaulē.

Vēsture

Centrālamerikā avokado tiek audzēti vismaz 7000 gadu. Sākotnēji tie izplatījās tuvākajā apkārtnē, vēlāk arī visā pasaulē. Ap 1750. gadu tie parādījās Indonēzijā, 100 gadus vēlāk - Kalifornijā. 19. gs. beigās tie jau tika audzēti Austrālijā, bet plašāku popularitāti ieguva tikai ap 2. pasaules kara laiku. No 1961. līdz 1996. gadam trīskāršojies avokado audzēšanas apjoms.

Veidi

Avokado aug līdz pat 18 m augstos mūžzaļos kokos. Katrs koks gadā saražo ap 100 avokado augļu.

Avokado var būt gan bumbiera, gan olas formā, arī tā krāsas variē atkarībā no šķirnes. Iedala 3 galvenās šķirnes - Meksikas, Gvatemalas un Rietumindijas avokado, no kurām radušies aptuveni 500 paveidu.

Uzturvērtība

Lai arī auglī ir salīdzinoši daudz kaloriju (vidēja lieluma auglī ir ap 275 kalorijām), tas ir ļoti vērtīgs, jo satur līdz 30% vērtīgu augu eļļu, 1,5% olbaltumvielu, vitamīnus B1, B2, C, D, E, P, PP, K, A provitamīnu, daudz minerālvielu un mikroelementu - kāliju, kalciju, fosforu, magniju, kā arī maz cukura - tikai līdz 1,6%.

Avokado gatavība

Avokado augļus parasti novāc negatavus, ļaujot tiem nogatavoties pēc novākšanas. Avokado cienītāji noteikti ir pamanījuši, ka reizēm veikalos atsevišķi pieejami nogatavināti avokado, kas atšķirībā no cietajiem un zaļajiem ir mīksti un diemžēl arī daudz dārgāki. Bet ir reizes, kad paveicas un par parasto cenu var iegādāties avokado, kas drīz būs gatavi. Gatavam auglim jābūt nedaudz mīkstam, to var paspiest ar pirkstiem. Taču, ja auglī paliek iespiedumi, tas jau ir pārāk nogatavojies un, visticamāk, arī iekšpusē būs redzami tumši plankumi. Gatava un laba avokado mīkstumam jābūt gaiši zaļam.

Uzglabāšana

Nogatavinātus avokado augļus var glabāt ledusskapī līdz piecām dienām. Negatavus glabā istabas temperatūrā, un dažu dienu laikā tie nogatavosies. Lai tie ātrāk nogatavotos, blakus iesaka nolikt dažus ābolus vai banānus. Augļus griez neilgi pirms pasniegšanas, jo mīkstums ātri oksidējas un kļūst tumšs. Lai to novērstu, vari uzpilināt nedaudz citronu sulas vai arī atstāj auglī kauliņu.

Izmantošana

Avokado izmanto gan medicīnā, gan skaistumkopšanā un, protams, arī kulinārijā.

Avokado labās īpašības:

  • Avokado augļi ir ieteicami cilvēkiem ar paaugstinātu asinsspiedienu un aterosklerozi.
  • Ja katru dienu apēd pusīti avokado, tad pazeminās holesterīna līmenis asinīs, asinsvadu sieniņas attīrās no holesterīna nogulsnēm un kļūst elastīgākas.
  • Regulāri lietojot uzturā avokado, uzlabojas atmiņa un mazinās sirds slimību risks.
  • Šos augļus var ēst arī diabēta slimnieki, jo tajos ir maz cukuru.
  • Arī topošajām māmiņām iesaka lietot avokado grūtniecības laikā, jo tas mazina bērna attīstības anomālijas risku ar tajā esošo folijskābi.
  • Avokado aizsargā aknas no dažādām indēm un palīdz hepatīta gadījumā.
  • Tos iesaka ēst arī mazasinības ārstēšanai.
  •  Avokado ļoti labi palīdz, ja ir gastrīts ar pazeminātu kuņģa sulas skābumu.
  • Tā kā avokado auglis ir bagāts ar dažādām minerālvielām, tad tas palīdz normalizēt arī vielmaiņu.
  • Aizcietējumu gadījumā iesaka divu augļu mīkstumu sajaukt ar trim ēdamkarotēm ābolu etiķa un tējkaroti citrona sulas, uzziest uz rupjmaizes šķēles un apēst. Vēlamais efekts būs jūtams apmēram pēc divām stundām.
  • Skaistumkopšanā avokado mīkstumu izmanto dažādu sejas vai ķermeņa masku pagatavošanā. Speciālisti apgalvo, ka avokado maskas ar dažādiem papildu komponentiem izmanto sausai sejas ādai vai, piemēram, lai izlīdzinātu grumbas, padarītu ādu elastīgāku un novērstu tās lobīšanos.
Avokado ir "kulinārais hameleons", jo labi sader ar dažādiem ēdieniem, kā arī tam piemīt gan augļa, gan dārzeņa īpašības. To var izmantot svaigu mērču gatavošanā, kūkās, kokteiļos, ļoti bieži tas ir viena no galvenajām sastāvdaļām salātos, nereti to izmanto arī sviestmaižu pagatavošanā. Tas izcili garšo kopā ar tomātiem, garnelēm.

Viens no slavenākajiem uz avokado bāzes gatavotajiem ēdieniem ir gvakamole, ko izmanto kā mērci tortiljas čipsiem. Klasiski to pagatavo no sastampātiem avokado, laima sulas, čili, ķiplokiem, sīpoliem, tomātiem, sāls un koriandra.
Veģetāriešiem šis auglis var būt viens no gaļas aizstājējiem. 

Parasti avokado izmanto neapstrādātu, taču to var arī sildīt, ja paredzēts kā pildījums, piemēram, gaļai. Sildot tas var kļūt nedaudz rūgtens, tāpēc labāk pievieno pašās gatavošanas beigās.

Mūsu receptes ar avokado skatīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!