Foto: Shutterstock

Lēmumu par piemērojamām sankcijām pieņem Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu valdības pašas, izdevumam RBK paskaidrojusi Eiropas Komisija (EK). Pēdējā laikā Krievijas vēstniecība jau brīdinājusi savus pilsoņus par privāto automobiļu konfiskāciju Vācijā un par līdzīgiem riskiem brīdināti arī diplomāti Somijā.

Preču iegāde, imports vai nodošana Eiropas Savienībā, kas ražotas Krievijā vai tiek ievestas no turienes un ir uzskaitītas sankciju sarakstā numur XXI, ir aizliegta, izdevumam RBK apstiprināja EK, komentējot savus agrākos skaidrojumus, ka iebraukšana ES ar Krievijā reģistrētām automašīnām vērtējama kā aizliegtais imports.

Vienlaikus Briselē skaidroja, ka tiešu lēmumu, kā piemērot ES Padomes sankcijas, īsteno konkrētas savienības dalībvalstis. "Sankcijas pilda ES dalībvalstis. Tādējādi katrai atsevišķai nacionālai institūcijai (savā veidā) jānodrošina ES sankciju ievērošana," paskaidroja EK pārstāvis.

EK skaidrojumā tika norādīts, ka nav svarīgi, vai transportlīdzekli izmanto privātos vai komerciālos nolūkos –, jo tas tik un tā nonāk zem XXI pielikumā uzskaitītajiem muitas kodiem (piemēram, kods 8703 aptver vieglos automobiļus un citus transportlīdzekļus, kas paredzēti mazāk nekā desmit cilvēku pārvadāšanai).

Neesot nozīmes arī laika periodam, uz kādu tiek ievests auto ar Krievijas numuriem, un muitas procedūrai, kas tam tiek izmantota (piemēram, laišana brīvā apgrozībā vai pagaidu ievešana), uzsver EK.

Atsevišķi EK informēja, ka, no tās viedokļa raugoties, Krievijas iedzīvotāji nevar vest līdzi pielikumā uzskaitītās personīgās mantas un transportlīdzekļus, tostarp tūrisma braucienu ietvaros. Zem riska šajā gadījumā ir kosmētika, koferi (muitas kods 4202), klēpjdatori (8471), mobilie tālruņi (8517), kas figurē XXI pielikumā, izdevumam RBK norādīja Briseles juridiskās kompānijas "Acquis" sankciju speciālists Jurijs Šumilovs. Šajā pielikumā minēti arī ādas un kažokādu izstrādājumi, pusdārgakmeņi un dārgakmeņi, tualetes papīrs, šampūns, zobu pasta, piekabes un puspiekabes kravu pārvadāšanai, jahtas un fotokameras.

Septembra sākumā Krievijas vēstniecība Vācijā paziņoja par kārtējām epizodēm ar Krievijas pilsoņiem piederošo automašīnu atsavināšanu Vācijas muitā, šie auto bija reģistrēti Krievijā un uz laiku ievesti personiskiem mērķiem vai tranzītam. Krievijas diplomātiskajā pārstāvniecībā informēja, ka argumenti, ka automašīnas tiek ievestas nevis pārdošanai, bet gan kā privātīpašums personiskiem mērķiem uz likumīgiem pamatiem, "netiek ņemti vērā". Vācijas muita izdevumam RBK paziņojusi, ka automašīnu aresta pamats ir ES regula, kas nosaka embargo attiecībā uz Krieviju. Ieteikumu nebraukt uz Somiju ar Krievijas numurzīmju automašīnām Krievijas vēstniecība Somijā publicēja 10. septembrī.

Jau ziņots, ka ES u.c. civilizētās pasaules valstis pret Krieviju ieviesušas vērienīgas sankcijas pēc tās pilnā iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!