Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā agresorvalsti pametuši civilizētās pasaules autoražotāji un detaļu piegādātāji. Pamazām Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas importa automobiļi, jo vietējie ražotāji nespēj tik ātri un veiksmīgi pārorientēties uz pašu ražotām komponentēm. Tomēr Kaļiņingradas kompānija "Avtotor" radījusi elektromobiļa prototipu "Amber", kas esot izgatavots no Krievijā pieejamām detaļām.

Šobrīd internetā nonākušas pirmās fotogrāfijas ar šī elektromobiļa prototipu, kas vizuāli atgādina dažādos apskatos par pasaulē visneglītāko atzīto gadsmita mijas itāliešu automobili "Fiat Multipla".

Pats izstrādātājs "Avtotor" gan norāda, ka viebties par šī elektromobiļa izskatu nevajadzētu, jo tas esot tikai testa prototips, kā virsbūves konstrukcijā izmantotas detaļas no "Lada Vesta", piemēram, durvis un priekšējais vējstikls.

Turklāt "Amber" elektromobilis nav pilnvērtīgs vieglais pasažieru automobilis, bet gan atbilst L7 klasei, kas ir smagie kvadricikli un motorrati. Šim spēkratam būs virsbūves rāmis ar nesošo struktūru no caurulēm, kā arī virsbūves paneļi no kompozītmateriāliem.

Importa aizvietojuma elektromobiļa izgatavošanā "Avtotor" sadarbojās ar Maskavas politehnisko universitāti, kas ne pirmo reizi ķērusies pie pilsētas satiksmes elektromobiļu izstrādes.

Šobrīd "Amber" eksistē vienā vienīgā testa eksemplārā, nākamgad "Avtotor" plāno izgatavot vēl piecas šī modeļa vienības.

Ja "Amber" nonāks sērijveida ražošanā, kas tiek solīts 2024. gada beigās, tas tiks darīts "Avtotor" rūpnīcā Kaļiņingradā. Vēlāk tiek solīta arī "Amber" versija ar iekšdedzes dzinēju.

2021. gadā "Avtotor" iekļuva žurnāla "Forbes" reitinga 38. vietā starp 200 lielākajām Krievijas privātajām kompānijām un togad apgrozīja 2,5 miljardus eiro. Savukārt 2022. gadā pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā uzņēmums nonāca dīkstāvē, jo to pameta BMW, "Hyundai" un "Kia", kā automobiļi tur tika ražoti Krievijas tirgum. No šī gada "Avtotor" nodarbojas ar Ķīnas modeļu lielgabarīta montāžu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!