Lielāks, jaudīgāks un stilīgāks nekā līdz šim – tāds ir jaunais "Volkswagen Amarok" pikaps. Tas ir automobilis, kuru savā garāžā vēlētos redzēt gan īsti darba rūķi, gan rūdīti piedzīvojumu meklētāji.

Studijas "RJ76 Films" raidījuma "Tavs Auto TV" viesis šoreiz ir Jānis Bite – "Latvijas Valsts mežu" saimniecības pārvaldes vadītājs. Viņa darba ikdiena saistīta ar autoparka uzturēšanu, klientu centra darbību, arī iepirkumiem un sagādi. Darbā viņam sanācis braukt ar ļoti daudziem spēkratiem, turklāt uzņēmuma autoparkā 92% spēkratu ir pilnpiedziņas. Taču vēl Jānis jau gadus 10 piedalās konkursa "Latvijas Gada auto" žūrijā.

Lai arī "VW Amarok" ir zināma radniecība ar "Ford Ranger" (starp citu, tos pat būvē vienā un tajā pašā rūpnīcā), vienīgais virsbūves panelis, kurš tiem ir identisks, ir jumts un durvju rokturi. Tehniski līdzību, protams, ir vairāk, bet lai nu kā – VW savu pikapu ir pacenties pilnveidot pēc savas gaumes un kvalitātes standartiem.

Vizuāli šis 5,3 metrus garais apvidnieks ir gana agresīvs. Tam ir masīvs "deguns" un jaudīgi LED matricu priekšējie lukturi. Riteņu diski atkarībā no pircēja vēlmēm ir no 17 līdz pat 21 collai. Savukārt zem masīvā motora pārsega atrodas 240 ZS jaudīgs trīs litru V6 dīzeļdzinējs, kura griezes moments ir iespaidīgi 600 ņūtonmetri. Šī jauda uz riteņiem tiek novadīta caur desmitpakāpju automātisko pārnesumkārbu, un jau standarta versijā tas ir aprīkots ar "4Motion" pilnpiedziņu.

Salonā "Amarok" veidots daudz "luksīgāks" nekā līdz šim – šeit ir gan mīksti paneļi, gan skaistas šuves, gan arī milzīgs skārienjutīgs vadības panelis. Aiz stūresrata atrodas digitāls instrumentu panelis, kopumā ir gana daudz vietas mantām – gan zem roku balsta, gan cimdu nodalījumā un arī "slepenajā kambarī" virs tā; pa vidu – glāžu turētāji; un arī durvīs ir paredzēta vieta ūdens pudelēm. USB ligzdas ir pie telefona uzlādes nodalījuma, kā arī pie atpakaļskata spoguļa – tur var piespraust, piemēram, savu video reģistratoru.

Jauki, ka kravas kastes durvis nav ļoti smagas – tās var gluži viegli atvērt, teju bez piepūles. Kravas telpa ļauj vest no 887 līdz pat 1113 kg. Kastes gabarīti pieskaņoti eiro paletes izmēriem. Turklāt "Amarok" spēj vilkt piekabi ar pilnu masu līdz 3,5 tonnām.

Runājot par piedziņu, tā ir ar elektronisko vadību. Ar atbilstošu slēdzi var izvēlēties starp vienas ass vai 4x4 režīmiem. Protams, kā jau kārtīgam apvidniekam, te ir arī pazeminātais jeb "4L" režīms un iespēja saslēgt aizmugurējā tilta "bloķi". Papildu tam var izvēlēties arī kādu no sešiem braukšanas režīmiem – no ikdienas braukšanai piemērotiem līdz sniegiem, dubļiem un vilkšanas režīmam.

Bet pats labākais, runājot par "Amarok", ir tas, ka pie tā stūres nav sajūtas kā lauksaimniecības mašīnā. Tas vadās gana viegli, gaita – lai arī aizmugurē tam ir lokšņu atsperes (lai varētu vest smagāku kravu) – ir gana plūdena pat ar tukšu kravas kasti. Protams, kā jau lielam apvidus auto, tam ir arī attiecīgs apgriešanās radiuss (gandrīz 13 metri), bet šādam auto tas ir tikai normāli.

Pirmie iepriekšpārdošanā pasūtītie "VW Amarok" automobiļi jau ir nonākuši uz Latvijas ceļiem. Jāteic, interese par šo modeli ir liela – jau šobrīd pasūtīti vairāk nekā 200 šādu auto. Katrs no tiem maksā no 52 tūkstošiem eiro.

Arī pikapu segments kā tāds Latvijā 2023. gada pirmajos deviņos mēnešos, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir palielinājies par 124%. Redzēsim, kā veiksies jaunajam "VW Amarok" šīs tirgus daļas iekarošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!