Foto: LTV 4. studija
Ja Rīgā ik pa laikam ceļa norādes atgādina, kā varam nokļūt dažādās Krievijas vai citu kaimiņu valstu pilsētās, tas uz kopējā fona nav tik uzkrītoši. Lai gan diez vai kādam šobrīd interesē, kur ir tuvākais ceļš, piemēram, uz Pleskavu. Taču koncentrētā veidā līdzīgi atgādinājumi šobrīd katram Krievijas uzsāktā kara pretiniekam izraisa visai negatīvas emocijas.

"Autoceļš Tīnūži – Koknese ir reģionālais autoceļš, kas savieno autoceļu P5 Tīnūžos ar autoceļu P6 Koknesē. Braucot pa šo ceļu uz savu lauku māju Latgalē, katru reizi rodas neērts jautājums, kāpēc man n-tās reizes tiek atgādināts, ka tur – kaut kur, ir Maskava? Es mēģināju skaitīt, pie 15. ceļa zīmes skaits sajuka," LTV1 raidījumam "4. studija" raksta skatītāja Sandra.

Autoceļš no Tīnūžiem līdz Koknesei ir 60 kilometru. Raidījums pārliecinājās, ka šajā ceļa posmā 34 reizes tiek atgādināts, ka tālāk ceļš pēc aptuveni 800 kilometriem ved uz Krievijas Federācijas galvaspilsētu Maskavu.

Tālbraucēji-šoferi raidījumam norāda, ka uz šādām zīmēm skatās ļoti reti, jo orientēšanās problēmu risina mūsdienu navigācijas lietotnes, fiziskām ceļu zīmēm nozīme šajā reģionā vairs ir tikai Polijā, kur bieži ir ceļu pārbūves, kas ne vienmēr ir korekti atveidotas navigācijas kartēs.

Satiksmes un auto eksperts Pauls Timrots ir kategorisks – šajā Krievijas aizsāktā kara laikā norādēm uz agresorvalsts galvaspilsētu nebūtu jābūt, jo simboliem, zīmēm un vārdiem ir milzu nozīme.

"Pat ja ir kaut kādi standarti, kā tas ir jādara pēc ceļu būves principiem miera laikā, tad kara laikā mēs šos standartus varam ignorēt tīri kā pierādījumu, ka tas ir mūsu žests un attieksme. Ja es redzu, ka mēs nogāzām to objektu Pārdaugavā (tā saucamo uzvaras pieminekli – red.) un pārdēvējam ielas Rīgā, tad kāda velna pēc mēs atstājam uz mūsu pašu šosejām par mūsu pašu naudu uzrakstus pilsētai, kuru ienīstam un uz kuru netaisāmies braukt!?" vaicā Timrots.

Risinājums būtu norādīt tālāko vietu pirms valsts robežas, kur var nonākt, braucot pa konkrēto ceļu. Pretējā gadījumā var norādīt jebkuru citu pilsētu, kas atrodas Austrumu virzienā. "Uzrakstām, ka varam aizbraukt uz Ulanbatoru vai Tokiju – nu kaut ko uz to pusi, tajā galā tālāk. Kāpēc mums jāraksta tieši Maskava!? Tur taču ir daudz citu pilsētu. Varam taču aizbraukt uz Gruziju, nu kaut ko tādu tad liekam – kādu mums draudzīgāku vietu! Mēs paši sev padarām vidi toksisku, mēs katru dienu izbraucam uz ceļa – mhm, pilsēta, kura bombardē Ukrainu… Un mēs vēl to smuki un ar atstarotājiem izdekorējam!?" Latvijas valsts dzimšanas dienas priekšvakarā norāda Timrots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!