Foto: LETA

Igaunijas valstij piederošajā enerģētikas holdingkompānijā "Eesti Energia" šogad tiks veikta īpašā revīzija, lai izvērtētu vadības darbību, paredz finanšu ministra Marta Verklaeva kā vienīgā akcionāra pārstāvja rīkojums.

Ministrs norādīja, ka "Eesti Energia" darbības problēmas vērojamas jau ilgāku laiku.

"Jaunās valdes veiktajās pārbaudēs tika konstatēti vairāki jautājumi, kas saistīti ar uzņēmuma iepriekšējo darbību. Mums ir konstruktīva sadarbība ar pašreizējo valdi, mēs detalizēti pārrunājām situāciju ar uzņēmuma vadītāju Andrusu Dureiko marta sākumā, kad es lūdzu sniegt pārskatu par situāciju un problemātiskajiem apstākļiem. Uzklausījis koncerna vadītājus un ņemot vērā īpašniekam uzticēto atbildību, nolēmu uzsākt vadības darbības pārbaudes procesu," sacīja ministrs.

Kā teica Verklaevs, valsts kā īpašnieks vēlas noskaidrot, vai uzņēmuma pārvaldībā ir pieļautas sistēmiskas kļūdas un cik lielā mērā vainojama iepriekšējā vadība.

Īpašā revīzija būs par laika posmu no 2020. gada 1. janvāra līdz 2023. gada 31. decembrim.

"Īpašajā revīzijā jānoskaidro vadības darbību un lēmumu ietekme uz uzņēmuma saimnieciskās darbības rezultātiem un finansiālo stāvokli. Pārbaude tiks veikta 2024. gadā, un tā neietekmēs "Eesti Energia" pakalpojumu sniegšanu. Pārbaudes laikā turpināsies normāla grupas uzņēmumu darbība," norādīja ministrijā.

Pērn piepildījās vairāki riski, kas ietekmēja koncerna finansiālo darbību, un šā gada sākumā tika paziņoti finanšu rezultāti, kas liecināja par zaudējumiem, piebilda Finanšu ministrijā.

Aprīļa sākumā kļuva zināms, ka "Eesti Energia" atjaunīgās enerģijas meitasuzņēmuma "Enefit Green" valdes priekšsēdētājs Āvo Kermass, vienojoties ar padomi, no 1. jūlija atstās amatu.

"Eesti Energia" tīrā peļņa 2023. gadā bija 253 miljoni eiro, taču koncernam bija jākoriģē savā bilancē esošo degakmens spēkstaciju vērtība, to samazinot par 630 miljoniem eiro, tādēļ neto zaudējumi bija 376 miljoni eiro.

"Eesti Energia" vienīgais īpašnieks ir Igaunijas valsts, kura vārdā akcijas pārvalda Finanšu ministrija. Grupā ir vairāki meitasuzņēmumi, piemēram, sadales pakalpojumu sniedzējs "Elektrilevi", degslānekļa enerģijas kompānija "Enefit Power", kā arī meitasuzņēmumi Latvijā, Lietuvā, Polijā, Zviedrijā, Somijā, ASV un Jordānijā.

Ārvalstu tirgos "Eesti Energia" darbojas ar zīmolu "Enefit".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!